Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZMENE ZAKONA O OSIGURANJU: Poslodavci, koji će od jeseni morati da osiguraju zaposlene od povreda na radu, smatraju ovu obavezu dodatnim opterećenjem


U proteklih 15 godina samo je trećina radnika u Srbiji uspela da naplati štetu koja im je pričinjena na radu. Zbog toga će od ove jeseni prvi put poslodavci imati i zakonski propisanu obavezu da osiguraju svoje radnike od povreda na radu. Na scenu će stupiti i društvo za osiguranje, koje bi trebalo da radnicima brže plaća štetu. 

Ipak, Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije sumnja u to da bi osiguravajuće kuće mogle da rade takav posao na odgovarajući način. On predlaže formiranje posebnog fonda u koji bi poslodavci uplaćivali novac.

"Na takav način bismo mogli bolje da kontrolišemo tokove novca, a radnici bi veoma brzo mogli da dobiju obeštećenje bez većih zastoja i problema", uveren je Mihajlović.

S druge strane, poslodavci samo delimično pozdravljaju novosti na ovom polju. Smatraju to još jednim parafiskalnim nametom koji mnogi privrednici verovatno neće moći da izdrže.

"Ako po zakonu moraju da plaćaju tolika osiguranja radnika, onda neće moći da im povećaju plate. To će biti još jedan više finansijski izdatak, sa kojim će morati da izađu na kraj", smatra Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Izvor: Vebsajt Blic, 04.08.2019.
Naslov: Redakcija