Zastava Bosne i Hercegovine

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNPRAVOSTI: OšTRIJI ZAKONI NEćE SAMI ZAUSTAVITI NASILNIKE


“Čini mi se da postoji opšti društveni konsenzus da se zajedno, kao društvo, suprotstavimo porodičnom nasilju, ali nijedan zakon sam od sebe neće stvoriti pravednije društvo, niti će zakon i oštrije sankcije zaustaviti nasilnike”, ocenila je poverenica za zaštitu ravnpravosti Brankica Janković.

Ona je, u intervjuu Novom magazinu, rekla da to znači da ispred nas i za svakog od nas ima još mnogo posla i da svako od nas ima obavezu da pruži svoj doprinos, napominjući da je malo problema većih od toga da se žena u svojoj kući oseća nebezbedno.

“Kad ste siromašni možete naći izlaz, možete naći posao, to je teško, ali nije uporedivo sa situacijom kad se godinama i decenijama bazično tresete od straha, ne možete da izađete iz kuće, plašite se šta će biti ako nekome kažete”, rekla je Janković.

Govoreći o diskriminaciji, ona je rekla da je to mnogo opasnija pojava nego što se čini na prvi pogled jer je često bila, a i danas je, povod teškim društvenim sukobima.

Treba oznažiti decu da je prepoznaju i škole da se bore za nenasilno društvo, rekla je Janković, navodeći da stereotipi, predrasude, patrijarhalni obrasci ponašanja, nametnute rodne uloge stvaraju probleme.

Na pitanje koliku podršku ima u parlamentu, Janković kaže da joj se čini da Skupština ne koristi u dovoljnoj meri svoju kontrolnu ulogu i nezavisna tela kao partnere u kontroli izvršne vlasti. “Tu mislim na naše godišnje izveštaje, koji nisu razmatrani ni ove ni prošle godine”.

Govoreći o izvršnoj vlasti, Janković je navela primere veoma dobre saradnje sa ministarstvom odbrane i unutrašnjih poslova, "koja naš rad upravo vide kao jedan od mahanizama za unapređenje stanja u ovoj oblasti".

“Na drugoj strani, očekujem da će u narednom periodu biti više razumevanja i konktretnih pomaka u oblastima koje su temelj svakog društva, a to su obrazovanje i zdravstvo”, rekla je ona.

Izvor: Vebsajt N1, 04.08.2016.