Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI KRUG GLASANJA ZA GENERALNOG SEKRETARA UN


U Savetu bezbednosti UN treba da bude održan drugi krug glasanja o kandidatima za novog generalnog sekretara UN medju kojima je i kandidat Srbije Vuk Jeremić.

Prvi krug neformalnog izjašnjavanja o kandidatima za naslednika Ban Ki Muna održan je 21. jula, a Jeremić je posle tajnog izjašnjavanja čiji se rezultati ne saopštavaju rekao da je "izuzetno zadovoljan" i da u drugi krug ide "sa umerenim optimizmom".

Pozivajući se na diplomatske izvore agencija AP javila je da posle prvog kruga izjašnjavanja bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić sa devet pozitivnih glasova od ukupno 15 članica Saveta beznednosti UN deli treće mesto sa još dvoje kandidata.

Na glasanju se svaki član Saveta bezbednosti izjašnjava o svakom kandidatu izborom jedne od tri ponudjene opcije "ohrabruje", "ne ohrabruje" i "nema mišljenje".

Rezultati se ne saopštavaju javno već samo predstavnicima zemalja koje imaju kandidate, a izjašnjavanje služi kao "putokaz" koji treba da ukaže na održivost kandidatura svakog od 12 potencijalnih naslednika Ban Ki Muna, odnosno da li će neko od pet stalnih članica uložiti veto.

Prema diplomatskim izvorima najviše "ohrabrujućih" glasova posle prvog kruga ima bivši portugalski premijer Antonio Gutereš, na drugom mestu je bivši slovenački predsednik Danilo Tirk, dok treće mesto sa po devet pozitivnih glasova dele Irina Bokova (Bugarska), Vuk Jeremić (Srbija) i Srđan Kerim (Makedonija).

Bivša novozelandska premijerka Helen Klark je na četvrtom mestu, a na petom kandidatkinja Argentine Susana Malkora, rekle su diplomate, dok je bivša šefica hrvatske diploamtije Vesna Pusić dobila najviše negativnih glasova.

U ovom procesu Savet bezbednosti UN trebalo bi da dođe do jednog kandidata koga će preporučiti Generalnoj skupštini UN. U slučaju da ne može da se usaglasi oko jednog kandidata, više njih će izaći pred 193 članica na Generalnoj skupštini.

Prvi čovek svetske organizacije, po pravilu geografske rotacije koje je do sada uvek poštovano, trebalo bi da bude izabran iz grupe istočnoevropskih zemalja.

Veruje se da bi prednost pri izboru trebalo da ima žena jer su na čelu UN od njihovog osnivanja do sada bili isključivo muškarci, ali je najvažniji uslov da predloženi kandidat bude prihvatljiv za stalne članice Saveta bezbednosti UN sa pravom veta.

Među 12 kandidata za narednog šefa UN ima šest žena, osam kandidata je iz istočne Evrope, jedan iz zapadne, dva iz Latinske Amerike i jedan iz azijsko-pacifičkog regiona.

Za novog generalnog sekretara UN dosad su se kandidovali Irina Bokova (Bugarska), Kristina Figeres (Kostarika), Natalija German (Moldavija), Antonio Gutereš (Portugal), Vuk Jeremić (Srbija), Srdjan Kerim (Makedonija), Helen Klark (Novi Zeland), Miroslav Lajčak (Slovačka), Igor Lukšić (Crna Gora), Susana Malkora (Argentina), Vesna Pusić (Hrvatska) i Danilo Tirk (Slovenija).

Izvor: Beta, 03.08.2016.