Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE I DOPUNE ZAKONA O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: PREDLOżENIM IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA KRšI SE PRAVO NACIONALNIH MANJINA NA OBRAZOVANJE NA MATERNJEM JEZIKU


Predloženim izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja krši se pravo nacionalnih manjina na obrazovanje na maternjem jeziku, jer se njima predviđa da se dvojezična nastava izjednači sa nastavom na jeziku nacionalne zajednice, saopšteno je iz Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Izjednačavanje dvojezične nastave sa nastavom na jezicima nacionalnih manjina, kako predlaže minister prosvete Srđan Verbić, "u Vojvodini bi dovelo do brzog gašenja nastave na maternjem jeziku", navode u pisanoj izjavi poslanici LSV u republičkoj i pokrajinskoj skupštini.

Oni su upozorili na to da se predloženim izmenama i dopunama tog zakona izjednačava dvojezična nastava sa pravom nacionalnih manjina da se školuju na svom maternjem jeziku, "što je u suprotnosti sa Ustavom Srbije i sa Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina".

U saopštenju se dodaje da nacionalne zajednice nemaju prosvetnih savetnika za pojedine modele nastave na jezicima nacionalnih manjina, pa zato LSV insistira na tome de se oni imenuju do početka nove školske godine.

U LSV pozdravljaju odluku o mogućnosti formiranja odeljenja sa brojem učenika manjim od 15, a ne manjim od pet, kao i očuvanje postojećih odeljenja sa brojem učenika manjim od 15.

Podsećaju da je nastava na jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini "specifična i jedinstvena u svetu, održava se 260 godina samo na ovoj teritoriji".

U LSV, kako se dodaje, pozdravljaju to što je održan susret predstavnika Koordinacije Nacionalnih saveta nacionalnih manjina sa ministrom Verbićem o unapređenju nastave na jezicima nacionalnih manjina, jer je "uočen veliki broj problema u ovoj oblasti".

Ligaši poručuju da komunikacija republičkih organa vlasti sa predstavnicima nacionalnih zajednica mora dostići nivo kakav postoji u AP Vojvodini jer, kako navode, samo tako će se iznaći nabolja rešanja u oblastima koje su od životnog značaja za pripadnika nacionalnih zajednica.

Izvor: Tanjug, 04.08.2015.