Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O NAČINU UTVRĐIVANJA MAKSIMUMA BROJA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU: ZAKON NE UMANJUJE NEZAVISNOST KONTROLNIH TELA


Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički izjavila je da se nijednim segmentom Zakona o načinu utvrđivanja maksimuma broja zaposlenih u javnom sektoru ne umanjuje nezavisnost kontrolnih tela koja su tražila vraćanje tog zakona na ponovno odlučivanje u Skupštinu Srbije.

"Postignuti stepen nezavisnosti i snaga nekih od tih institucija je nešto čime Srbija treba i može da se ponosi i nikad ne bih uradila nešto što tu nezavisnost umanjuje", rekla je Udovički agenciji Beta.

Inicijativu kojom se traži vraćanje zakona u Skupštinu Srbije, predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću podneli su zaštitnik građana, poverenik za informacije od javnog značaja, poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Agencija za borbu protiv korupcije.

Udovički je rekla da je nezavisnost institucija izuzetno važna i potrebna Srbiji, ali da je izuzetno važno prepoznati da ona ne znači i autonomnost kojoj neka institucija nikom ne polaže računa.

"Naprotiv, nezavisnost se najbolje štiti odgovornim ponašanjem koje su do sad ove institucije pokazale i kad je reč o zapošljavanju otkkada traje fiskalna konsolidacija, ali i kroz formalno računopolaganje", istakla je Udovički.

Kako je naglasila, pocedure za zapošljavanje u nezavisnim telima ostaju kao i do sada, broj radnih mesta odobravaće Skupština, odnosno nadležni Odbor i to na njihov predlog, a ne Vlada, kao izvršna vlast.

"Ovim Zakonom čije je trajanje oročeno do kraja 2018. godine ne umanjujemo broj zaposlenih, već štaviše olakšavamo zapošljavanje u ovim telima za vreme trajanja fiskalne konsolidacije", rekla je Udovički.

Prema njenim rečima, neće biti potrebna dozvola za svako pojedinačno radno mesto, kao što je to bio slučaj do sada, već će nezavisna tela u okviru dozvoljenog maksimuma sama sprovoditi procedure za zapošljavanje.

Ona je objasnila da će Skupština nezavisnim institucijama odobravati budžete za njihovo funkcionisanje, dok će one Skupštini podnositi finansijske izvestaje za potrošen novac i da je zato normalno da u "ograničenom vremenu", prolaze kroz skupštinsku proceduru odobravanja maksimalnog broja zaposlenih za svaku godinu.

Ponavlja stav da se bilo kakvi zahtevi da se izuzmu iz Zakona o maksimalnom broju zaposlenih, poput podnete inicijative, mogu samo tretirati kao izuzimanje od deljenja iste sudbine svih državnih službenika iz drugih organa.

"Uključivanjem u Zakon podvlačimo činjenicu da svi pa i nezavisna tela, u toku trajanja fiskalne konsolidacije treba naročito da vode računa o svojim troškovima. Svi delimo sudbinu ove države", dodala je Kori Udovički.

U inicijativi za vraćanje zakona u Skupštinu Srbije navedeno je da taj zakon nije u skladu sa Ustavom i međunarodnim ugovorima, da u njegovom donošenju nije poštovana propisana procedura.

Podnosioci inicijative ocenili su i da zakon ne uređuje položaj nezavisnih i samostalnih državnih organa na odgovarajući način, kao i da ruši Ustavom i zakonima utvrđenu nezavisnost određenih državnih organa, neophodnu za ostvarivanje vitalnih prava i interesa građana.

Izvor: RTS, 04.08. 2015.