Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI: PREDVIđENO UKIDANJE NAKNADE ZA GRAđEVINSKO ZEMLJIšTE


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji biti usvojene početkom septembra, dok se njihova primena očekuje naredne godine.

Mihajlović je na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, kojima je predviđeno da se građevinska dozvola dobija za 28 dana, istakla da je interes da Srbija ne bude 128. na listi Svetske banke po rokovima za dobijanje građevinske dozvole.

Ona je objasnila da će broj procedura za dobijanje građevinske dozvole biti smanjen sa 18 na 13, i dodala da će biti ukinuta naknada za građevinsko zemljište koja je bila parafiskalni namet.

Prema njenim rečima, lokacijske dozvole više neće biti upravni akt, a resorno ministarstvo i državne institucije biće dužne da pribavljaju dokumentaciju za investitore, pri čemu će se sve raditi na jednom šalteru.

Mihajlović je podsetila na to da je javna rasprava o pomenutim zakonskim izmenama počela pre deset dana, kao i da će trajati do 20. avgusta.

Ona je rekla da je ovo zakonsko rešenje jedan od reformskih zakona, i izrazila uverenje da se može obezbediti njegova potpuna primena, sa svim podzakonskim aktima, do sredine 2015. godine.

Cilj novih zakonskih rešenja jeste uspostavljanje sistema elektronskih građevinskih dozvola, ukazala je Mihajlović, uz napomenu da je strateški cilj Vlade da se poveća udeo građevinske industrije u bruto domaćem proizvodu.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 4.8.2014.