Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O IZMENI ODLUKE O NAČINU PLAĆANJA KOMUNALNIH USLUGA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA: Od 1. jula troškove provizije prilikom uplate Infostana plaćaju građani


Građani će od 1. jula plaćati proviziju prilikom plaćanja računa za Infostan, što je trošak koji do sada nisu imali. Odluku da se građanima ukine ta “beneficija” (neplaćanje provizije prilikom uplate računa Infostana) doneo je Grad Beograd sredinom aprila.

Troškove naplate naknade komunalnih usluga na osnovu jedinstvene uplatnice u ime korisnika do 1. jula je snosilo JKP “Infostan tehnologije”.

Prošle godine je ovo preduzeće izdalo više od 9,5 miliona računa, vidi se u Informatoru o radu tog preduzeća. Ako se uzme da se po računu plaća u proseku provizija od 50 dinara, to je oko 475 miliona dinara ili tačno četiri miliona evra koje će ubuduće morati godišnje da plate građani i firme u prestonici.

Od 1. jula bankarska naknada za uplate putem platforme e.Sanduče će iznositi 50 dinara po transakciji, bez obzira na iznos uplate, naveli su iz JKP “Infostan tehnologije”.

Dalje navode da će pružaoci platnih usluga naknade tarifirati i naplaćivati pri prijemu uplata i u skladu sa svojom poslovnom politikom.

Objašnjavajući kakve promene novo rešenje donosi za građane, pravnik u udruženju za zaštitu potrošača “Efektiva” Jovan Ristić kaže da će građani, zapravo, kao i kod drugih transakcija koje obavljaju (na primer kada odete u Poštu da platite račun za struju ili bilo šta drugo, vi morate da platite neku proviziju), sada plaćati i proviziju za Infostan.

“To (proviziju) ćete sada morati da plaćate i za Infostan, a toga ste bili oslobođeni”, rekao je Ristić.

On je dodao da je ta promena odluka Grada Beograda, a ne odluka JKP “Infostan tehnologije”, jer je Grad Beograd u aprilu doneo Odlukukojom je ta “befenicija” oduzeta građanima.

“Iz nekog razloga Grad Beograd je ukinuo subvencionisanje toga i jednostavno sada (od 1. jula) Infostan ne možete da platite bez provizije”, rekao je on.

Ristić navodi da će iznos provizije prilikom plaćanja računa Infostana zavisiti od toga kod koga se račun plaća. “Negde je to 50, negde 60 dinara, kao za sve ostalo što plaćate”, navodi Ristić.

Ristić navodi i da mu se ova izmena koju uvodi Grad ne dopada (to što će građani od 1. jula snositi troškove provizije prilikom plaćanja računa Infostana), jer su, prema njegovim rečima, “komunalne usluge i onako u režimu monopola i svako olakšanje na ionako previsoke cene komunalija je nešto što treba pozdraviti”.

On navodi da ova izmena u suštini ne poskupljuje same komunalne usluge, ali će građani (na primer) sada (umesto) da daju 12.000 dinara davati 12.050 dinara.

“Neko misli da je tih 50 dinara ništa, zapravo nisu uopšte male pare”, rekao je Ristić.

Grad Beograd je 13. aprila doneo Odluku o izmeni Odluke o načinu plaćanja komunalnih usluga na teritoriji grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 23/2023).

Konkretna izmena je ta da se iz odluke briše stav koji kaže da “troškove naplate naknade komunalnih usluga na osnovu jedinstvenih uplatnica snose javna preduzeća i drugi subjekti u sistemu objedinjene naplate”.

Nakon što je Grad doneo odluku, Javno komunalno preduzeće “Infostan tehnologije” je saopštilo da počev od 1. jula 2023. godine, nema pravni osnov da pokriva troškove naplate naknade komunalnih usluga na osnovu jedinstvene uplatnice.

“Naknadu će naplaćivati pružaoci platnih usluga pri prijemu uplata, u skladu sa svojom tarifom naknada za usluge fizičkim licima”, saopšteno je iz JКP-a “Infostan tehnologije”.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 29.06.2023.
Naslov: Redakcija