Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Pravo na novčanu naknadu za telesno oštećenje pripada osiguranicima i korisnicima prava na penziju kod kojih je došlo do gubitka ili bitnijeg oštećenja pojedinih delova tela a to oštećenje mora da bude posledica profesionalnog oboljenja ili povrede na radu


Kada se pre par meseci povredila na poslu i ostala bez četiri prsta na ruci, a sada se oporavlja od šoka, jer se kaže sve desilo neverovatnom brzinom dok je na mašini sekla meso, jedna naša sugrađanka čula je da bez obzira na to što još radi i nije baš ni blizu penzije može da ostvari pravo na novčanu naknadu za telesno oštećenje. Budući, da će po svoj prilici zbog vrste povrede morati da promeni posao i bude premeštena na manje plaćen, značila bi joj, kaže svaka dodatna pomoć. Zbog ove nedoumice se i javila, jer nije sigurna kome se zahtev uopšte podnosi – penzijskom fondu ili zavodu za zdravstveno osiguranje, kao i da li je to trajna ili samo privremena pomoć.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje kažu da osim mogućnosti da se ostvari pravo na penziju kao osnovno i najvažnije pravo iz penzijskog i invalidskog osiguranja, čija je suština obezbeđivanje materijalne sigurnosti, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 34/2003, 64/2004 - odluka USRS, 84/2004 - dr. zakon, 85/2005, 101/2005 - dr. zakon, 63/2006 - odluka USRS, 5/2009, 107/2009, 101/2010, 93/2012, 62/2013, 108/2013, 75/2014, 142/2014, 73/2018, 46/2019 - odluka US, 86/2019, 62/2021, 125/2022 i 138/2022) predviđa i ostvarivanje prava na novčane naknade za telesno oštećenje i pomoć i negu drugog lica.

Novčana naknada po ova dva osnova može da se koristi i uz platu ili uz prihod ostvaren od samostalne ili poljoprivredne delatnosti, a naravno i uz penziju. Takođe, obe naknade mogu da se koriste istovremeno.

Kada lice ostvari pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu, nema sumnje da će naknadu primati doživotno ili dok se kontrolnim pregledom ne utvrdi drugačije. Međutim, situacija sa novčanom naknadom za telesno oštećenje je nešto drugačija, pa uz pomoć Fonda PIO razjašnjavamo u kom slučaju se naknada isplaćuje, a kada izostaje:

Pravo na novčanu naknadu za telesno oštećenje pripada osiguranicima i korisnicima prava na penziju kod kojih je došlo do gubitka ili bitnijeg oštećenja pojedinih delova tela a to oštećenje mora da bude posledica profesionalnog oboljenja ili povrede na radu.

U cilju utvrđivanja postojanja osnova za sticanje ovog prava, podnosi se zahtev Fondu, uz koji se prilaže relevantna medicinska dokumentacija. Uz medicinske nalaze prilaže se i odgovarajući izveštaj sačinjen kod organizacije za zdravstveno osiguranje, ukoliko je uzrok povreda na radu, kažu u PIO fondu.

U toku postupka podnosilac zahteva se poziva na veštačenje, pri čemu lekar veštak utvrđuje postojanje i procenat telesnog oštećenja, kao i njegov uzrok. Ukoliko se utvrdi da kod podnosioca zahteva postoji telesno oštećenje kao posledica profesionalnog oboljenja ili povrede na radu, rešenjem se utvrđuje pravo na novčanu naknadu uz utvrđivanje stepena telesnog oštećenja.

Novčana naknada za telesno oštećenje utvrđeno u visini od 100 odsto, u ovom trenutku iznosi 10.290,03 dinara. Ukoliko je telesno oštećenje utvrđeno u nižem stepenu, iznos je srazmeran procentu oštećenja. Tako je, na primer, mesečni iznos naknade za telesno oštećenje šestog stepena, odnosno 50 procenata, 5.145,01 dinara. Najniži stepen za koji se isplaćuje naknada je osmi i odgovara utvrđenom postojanju telesnog oštećenja od 30 odsto, za koje trenutno pripada naknada u mesečnom iznosu od 3.087,01 dinara.

U penzijskom fondu ističu da se iznosi naknada usklađuju na isti način kao i penzije.

Prema podacima iz statistike Fonda PIO, trenutno 42.157 korisnika ili osiguranika prima novčanu naknadu po osnovu telesnog oštećenja.

U slučaju da se kod podnosioca zahteva utvrdi postojanje telesnog oštećenja koje je nastalo kao posledica bolesti ili povrede van rada, rešenjem se zahtev za ostvarivanje prava na novčanu naknadu odbija, ali se utvrđuje postojanje telesnog oštećenja u odgovarajućem stepenu, odnosno procentu.

Mnogi osiguranici i penzioneri podnose zahtev upravo u cilju utvrđivanja stepena telesnog oštećenja, a radi ostvarivanja raznih benefita koji nisu predviđeni Zakonom o PIO.

Tako je, na primer, za osobe kod kojih postoji telesno oštećenje od 100 odsto predviđena mogućnost refundacije poreza na dodatu vrednost koji je plaćen pri uvozu automobila. Pored ovog, postoje i druge povoljnosti za lica sa telesnim oštećenjem, od kojih su neke i komercijalnog karaktera, poput popusta na korišćenje usluga kablovske televizije, plaćanja putarine i slično. Većina udruženja osoba sa invaliditetom upoznaje svoje članove sa raspoloživim mogućnostima u odnosu na stepen telesnog oštećenja koji im je utvrđen. Ove mogućnosti mogu i da se razlikuju od opštine do opštine, pa je svakako dobro u najbližem udruženju proveriti koje benefite i popuste je moguće ostvariti.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 29.06.2023.
Naslov: Redakcija