Zastava Bosne i Hercegovine

PREKRŠAJNI APELACIONI SUD: Usvojena pravna shvatanja sa odvojenih sednica u 2022. godini


Na odvojenim sednicama sedišta i odeljenja Prekršajnog apelacionog suda održanim od 01.01.2022. godine do 31.05.2022. godine većinom glasova svih sudija zauzeta su sledeća većinska mišljenja:

Pitanje:

Kada oštećeni gubi svojstvo ovlašćenog podnosioca zahteva za pokretanje prekršajnog postupka?

Pravno shvatanje:

Oštećeni gubi svojstvo ovlašćenog podnosioca zahteva za pokretanje prekršajnog postupka u situaciji kada je prekršaj izvršen nakon početka primene Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

O b r a z l o ž e nj e

Odredbom čl. 6. stav 1. Zakona o prekršajima ("Sl. glasnik RS", br. 65/2013, 13/2016, 98/2016 - odluka US, 91/2019 i 91/2019 - dr. zakon) propisano je da se na učinioca prekršaja primenjuje zakon, odnosno propis koji je važio u vreme izvršenja prekršaja. Imajući u vidu propisanost kazni koje se nakon izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja izriču učiniocu prekršaja izdavanjem prekršajnog naloga, u konkretnom slučaju nema mesta primeni odredbi stava 2. istog člana Zakona o prekršajima. Nadalјe, odredba člana 30. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja se odnosi na ceo postupak dobijanja informacija, (od momenta traženja informacije), a prekršaj iz člana 46. stav 1. tačka 8. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (pre izmena i dopuna) se sastoji u nedavanju informacija na način i pod uslovima propisanim članom 16., što najčešće predstavlja šesnaesti dan od dana prijema zahteva za dobijanje informacije od javnog značaja u organ javne vlasti. Dakle, odredba člana 30. Zakona se ne može odnositi na prekršajni postupak u fazi pre izvršenja prekršaja. I na samom kraju imajući u vidu zastarelost pokretanja prekršajnog postupka, oštećeni može zbog prekršaja iz člana 46. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, da zahtev za pokretanje prekršajnog postupka podnese i nakon početka primene izmena ovog zakona, pod uslovom da je prekršaj izvršen pre izmene Zakona. Drugačijim postupanjem bi se derogiralo pravo oštećenog propisano članom 84. stav 1. Zakona o prekršajima.

Izvor: Vebsajt Prekršajnog apelacionog suda, 03.07.2022.
Naslov: Redakcija