Zastava Bosne i Hercegovine

KADA OBJAVE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA PRERASTAJU U KRIVIČNO DELO?


Kada komentari ili objave na društvenim mrežama prerastaju u krivično delo i kako sajber nasilnicima stati na put? Koliko je zapravo pouzdan elektronski trag i kako se dokazuju takva krivična dela?

I to nije sve. Nije retka praksa, da objavljivanje nečije privatnosti na internetu služi nekima i kao izvor zarade.

Kako se zaštititi od krivičnih dela na društvenim mrežama i šta sve predstavlja krivično delo na internetu pokušao je da odgovori advokat Ivan Gvozdenac.

- Mi smo analogni ljudi u digitalnom vremenu. Ne postoji razlika između toga da li učinite krivično delo na Internetu ili učinite krivično delo u stvarnom životu. Kod nas je obrazovano Tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal koje bi trebalo da procesuira sva dela koja su izvršena putem društvenih mreža - rekao je advokat Gvozdenac i dodao šta se sve podrazumeva pod krivičnim delima na društvenim mrežama, odnosno na Internetu:

- Mislim da bi Tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal trebalo da ima zamenika u svakom Osnovnom javnom tužilaštvu. Onda bi neko ko doživi nasilje na Internetu, odnosno putem društvenih mreža mogao da se obrati Osnovnom javnom tužilaštvu. Ta krivična dela su proganjanje, ili ugrožavanje sigurnosti, kada neko nekome preti, i da to bude stvarna pretnja, sa dodatkom da nijedna pretnja ne može da bude benigna. Krivični zakonik ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014, 94/2016 i 35/2019) ne razdvaja pretnju u tom smislu, da li je ona preko društvenih mreža, ili u stvarnom životu.

A evo i kakve su kazne za činjenje ovakvih krivičnih dela.

- Nema razlike u odnosu na stvarni život. Samo je sredstvo drugačije. Kod krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti kazna je do jedne godine zatvora- rekao je Gvozdenac.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Kurir, 01.07.2022.
Naslov: Redakcija