Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O LIČNOJ KARTI: Taksa za oglašavanje lične karte nevažećom prestaće da se naplaćuje od 1. januara 2022. godine


Novoj ekonomiji su se javili građani koji se žale da i dalje plaćaju taksu za objavljivanje u Službenom glasniku izgubljene lične karte, odnosno oglašavanje lične karte nevažećom, iako je najavljivano da će usvajanjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti ("Sl. glasnik RS", br. 53/2021) prestati i obaveza naplaćivanja ove takse.

Međutim, iako su izmene Zakona usvojene 27. maja ove godine, u skupštinskoj proceduri je odložen početak primene upravo člana koji se odnosi na ukidanje takse za oglašavanje.

Zbog toga će građani koji izgube ili oštete ličnu kartu tek 1. januara 2022. godine prestati da plaćaju taksu u iznosu od 798 dinara za oglašavanje u Službenom glasniku.

U odnosu na prvobitni tekst izmena, izmenjen je i član koji se tiče upisivanja adrese prebivališta jer je precizirano da će se adresa upisivati samo na one lične karte koje nemaju biometrijski čip.

Do ove izmene je došlo kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo amandman na zakon koji je i izašao upravo iz ove institucije.

Amandman je usledio neposredno nakon što je Nova ekonomija poslala MUP-u pitanja da li će predložene izmene koje su podrazumevale da se na svakoj ličnoj karti štampa adresa prebivališta značiti da će svi građani koji imaju čipovane lične karte od sada morati da ih menjaju prilikom promene adrese.

Dobili su odgovor da nisu dobro protumačili zakon, te da će sve ostati "po starom" za one koji imaju lične karte sa čipom.

Međutim, nekoliko dana nakon toga amandman sa izmenama koje se tiču upravo ove nejasnoće koja je mogla da dovede u pitanje važeće lične karte, stigao je u Narodnu skupštinu. Zakon je na taj način prepoznao da nije potrebno da se na svaki obrazac lične karte (plastičnu karticu) upisuje adresa prebivališta, već da je to neophodno samo u onim situacijama kada je lična karta bez biometrijskog čipa.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Katarina Baletić, 30.06.2021.
Naslov: Redakcija