Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

AUTOMATSKO UPISIVANJE RAZVODA U MATIČNE KNJIGE VENČANIH: Matičari će, na osnovu elektronskog izveštaja nadležnog suda, bez odlaganja upisati podatak o razvodu braka u elektronski Registar matičnih knjiga i u papirni oblik matične knjige


Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo pravde saopštili su da su zahvaljujući zajedničkoj saradnji i posvećenosti obezbedili da se činjenica o razvodu automatski upiše u matičnu knjigu venčanih.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ocenio je tim povodom da se na ovaj način ide u korak sa ciljevima reforme javne uprave, to jest, smanjenja birokratije i dodatnog trošenja i vremena i novca naših građana.

Ružić je poslao instrukciju svim matičarima širom Srbije za postupanje u ovakvim slučajevima.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da će matičari sami upisivati promenu o venčanom stanju na osnovu elektronskog izveštaja nadležnog suda.

Ideja je da daljim umrežavanjem baza podataka olakšamo svakodnevnicu kako građanima, tako i zaposlenima u upravi i postanemo efikasniji u radu, istakla je Kuburović.

Matičari će, na osnovu elektronskog izveštaja nadležnog suda, bez odlaganja upisati podatak o razvodu braka u elektronski Registar matičnih knjiga i u papirni oblik matične knjige.

Na ovaj način će se postići veća efikasnost u radu državnih organa i maksimalna ažurnost Registra matičnih knjiga, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Vlade, 03.07.2019.
Naslov: Redakcija