Zastava Bosne i Hercegovine

KODEKS ODEVANJA: Sudovi, opštine i druge državne institucije podrazumevaju prikladno oblačenje kako zaposlenih tako i stranaka


Kada je napolju vruće, najbolje je obući majicu na bretele, šorts i papuče i otići na kupanje, ali ako ste krenuli u sud ili opštinu, tako nećete moći.

Odeća mora biti u skladu sa moralom – tako nalaže pravilnik o kućnom redu. To znači da u šortsu ili kratkoj suknji nećete ući u sud ili opštinu. U republičkim i gradskim institucijama, pravila oblačenja su jasna.

"U ovim letnjim mesecima stranke i zaposleni ne mogu u sud ulaziti u kratkim pantalonama, bermudama, šortsevima, papučama, otvorenim sandalama i papučama, kako muškarci tako i žene. Žene ne mogu dolaziti u bretelama, otvorenim haljinama sa golim leđima i slično. Takođe, u sud je zabranjeno unositi i sladoled", kaže Branka Živković iz Prekršajnog suda u Beogradu.

"Navedeno je taksativno šta se smatra neprimerenim oblačenjem: papuče, bermude, kratke suknje, majice na bretele", navodi Marko Denčić iz opštine Voždovac.

Ako je napolju veoma vruće, u institucijama mogu da naprave poneki izuzetak. Ipak, u sudu su malo stroži nego u opštini.

"Ja sam imala slučaj da je stranka došla u bermudama. Zaista, nekako nije primereno sudu, vređa se kodeks oblačenja i poštovanje suda kao institucije", ističe Branka Živković.

"Mogu da dođu u bermudama, otvorenoj obući, ali ne mogu da dođu u šortsu, atlet-majici, papučama. Ceni se od situacije do situacije, s tim što su službe obezbeđenja fleksibilnije u tom smislu", dodaje Marko Denčić.

Branka Živković navodi primer majke koja je došla umesto sina jer je mladić bio zadržan na ulazu.

"Žena je završila sve, mi smo sve završili, dobila je sve što je tražila", ističe Živkovićeva.

Ljudi uglavnom dolaze adekvatno obučeni. Oni koji nisu, ne bune se kada ih vrate. Sledeći put dođu obučeni u skladu sa propisima, a ima i snalažljivih.

"Pre neki dan smo imali situaciju da je čovek doneo trenerku sa sobom, pa smo ga uputili da se presvuče u toaletu", objašnjava Bojan Stanković iz pravosudne straže.

"Pošto ovde u blizini imamo kineski tržni centar, bio je jedan gospodin koga nisu pustili, i kada je došao rekao je – eto ja sam išao i kupio sam trenerku i došao sam u sud", seća se Branka Živković.

Jedno je sigurno – ako se obučete pristojno, nećete imati problema, kuda god da ste se uputili.

Izvor: Vebsajt RTS, Stefan Đurić, 02.07.2019.
Naslov: Redakcija