Zastava Bosne i Hercegovine

SINDIKATI BOJKOTUJU RAD SOCIJALNO EKONOMSKOG SAVETA


Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" najoštrije osuđuju nedopustive zloupotrebe i manipulacije, kao i svakodnevno šikaniranje zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu.

Na taj način grubo se krše pozitivni propisi ove zemlje, počev od Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) koji jamči slobodu sindikalnog organizovanja i zaštitu članova sindikata, preko Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US, 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje), Zakona o zabrani diskriminacije ("Sl. glasnik RS", br. 22/2009), kao i ratifikovanih i implementiranih Konvencija MOR-a.

Uprkos Sporazumima koje je, u ime Vlade Republike Srbije potpisao ministar Đorđević, otkazi, premeštaji i pritisci kojima su svakodnevno izloženi zaposleni, naročito članovi Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, kao i manipulacije u postupku dokazivanja reprezentativnosti na nivou RGZ-a, iz dana u dan se pojačavaju čime se očigledno pokazuje krajnje nepoštovanje Vlade jedne pravne države.

- Sa žaljenjem konstatujemo da, iako najdrastičniji, RGZ nije jedini primer nepoštovanja prava na slobodu sindikalnog organizovanja, prava članova sindikata, i diskriminacije po osnovu članstva. Naprotiv, pritisci na članove sindikata sve su brojniji, kao i nedopustive pretnje i ucene zbog sindikalnog rada. Ne želimo da budemo država u kojoj socijalni dijalog postoji da bi se pokazao Evropskoj uniji zbog Godišnjeg izveštaja o napretku, u kojoj se investitori pozivaju uz promociju jeftinog rada i nepostojanja sindikata. Država u kojoj se moć dokazuje nelegitimnim otkazima, nepoštovanjem prava, revanšizmom i ucenama - navodi se u saopštenju Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Stoga, dve reprezentativne sindikalne centrale, članice Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije, obaveštavaju javnost da njihovi predstavnici NEĆE prisustvovati sednicama Socijalno ekonomskog saveta dok se ne zakaže tematska sednica ovog tela, kojoj će prisustvovati SVI članovi SES-a iz Vlade RS i reprezentativnih socijalnih partnera i na kojoj će se, kroz dijalog, pristupiti rešavanju problema i zaštiti zaposlenih i članova sindikata koji su izloženi pritiscima i pretnjama.

Izvor: Vebsajt Savez samostalnih sindikata Srbije, 02.07.2019.
Naslov: Redakcija