Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OTKLANJANJU POSLEDICA ODUZIMANJA IMOVINE ŽRTVAMA HOLOKAUSTA KOJE NEMAJU ŽIVIH ZAKONSKIH NASLEDNIKA: Sukob u jevrejskoj zajednici zbog izbora i trošenja novca dobijenog na osnovu Zakona


Novo rukovodstvo Saveza jevrejskih opština optužuje stari saziv da su deo sredstava dobijen na osnovu Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika ("Sl. glasnik RS", br. 13/2016) trošili nenamenski, a oni uzvraćaju optužbama za nelegalne izbore

Dve skupštine održane su u istom danu i izdata dva saopštenja za javnost iz kojih proizlazi da Savez jevrejskih opština Srbije (SJOS) ima dva predsednika: jednog novoizabranog u nedelju – Igora Ginzberga, i drugog, izabranog prošle godine – Roberta Sabadoša. Obojica smatraju da je izbor onog drugog bio protivan statutu saveza. U nedelju su u istoj zgradi, u Savezu jevrejskih opština Srbije, održane dve vanredne skupštine saveza: jedna, na kojoj je za novog predsednika izabran Ginzberg, i druga, na kojoj je odluka o njegovom izboru poništena.

Prvo je objavljeno saopštenje za javnost vanredne izborne skupštine Saveza jevrejskih opština Srbije u kojem se navodi da je izabrano novo rukovodstvo saveza. Uz Igora Ginzberga, za njegovog zamenika izabran je Nenad Fogel, a nove članove dobili su i izvršni i nadzorni odbor SJOS-a. Usledilo je saopštenje Skupštine Saveza jevrejskih opština Srbije u kojem je istaknuto da se radilo o nelegalnom skupu, da nije bilo potrebne većine za odlučivanje kao i da je jedini legitimni predstavnik jevrejske zajednice u Srbiji "Savez jevrejskih opština Srbije sa predsednikom Robertom Sabadošem na čelu".

Dalje se navodi da u statutu SJOS ne postoji institut "vanredna izborna skupština", da su na toj sednici bili prisutni predstavnici četiri jevrejske opštine (Beograd, Zemun, Kikinda i Priština) od ukupno deset koliko ih u Srbiji ima, kao i da se radi o "pokušaju nasilnog preuzimanja upravljanja savezom".

Posle ovog saopštenja, stigao je odgovor takođe predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije, ali Igora Ginzberga. U njemu se navodi da četiri jevrejske opštine koje su učestvovale na vanrednoj izbornoj skupštini broje više od 70 odsto registrovanih članova jevrejskih opština u Srbiji, kao i da statut saveza propisuje da tri jevrejske opštine (to su, ovog puta, bile Beograd, Zemun i Priština) mogu da sazovu vanrednu skupštinu, "u ovom slučaju izbornu". S druge strane, ističe se da je upravo Sabadoš nelegalno izabrani predsednik saveza, jer u martu prošle godine "nije dobio dovoljan broj glasova da bi bio potvrđen njegov izbor".

Uz ovo Ginzbergovo saopštenje, objavljen je i zapisnik sa vanredne izborne skupštine SJOS. Iz njega se zaključuje da su mnogi problemi u savezu vezani, u stvari, za primenu Zakona. Ovaj Zakon trebalo je da doprinese boljitku i saveza i jevrejskih opština, kao i članova jevrejske zajednice, ali izgleda da je umesto toga uneo razdor u njihove redove. Donet 2016. godine, i više puta hvaljen od međunarodne javnosti, ovaj Zakon propisuje vraćanje imovine žrtava Holokausta bez naslednika jevrejskim opštinama i savezu, kao i godišnju nadoknadu od 950.000 evra iz državnog budžeta na račun saveza u narednih 25 godina. Zakon ima za cilj, kako je i definisano u njegovim odredbama, "izražavanje saosećanja, solidarnosti i razumevanja Republike Srbije za stradanje jevrejskog naroda na njenoj teritoriji tokom neprijateljske okupacije od 6. aprila 1941".

Upravo se nepravilnosti u primeni ovog Zakona od strane saveza navode u zapisniku sa vanredne izborne skupštine kao jedan od razloga za njeno sazivanje. U zapisniku se ističe da 2017. nisu formirane komisije, kako je propisano Zakonom, zbog čega nisu ni uplaćena sredstva za projekte do kraja te godine. "Nasuprot tome uloženo je 49.000.000 dinara u investicioni fond, što predstavlja nenamensko raspolaganje sredstvima države", piše u zapisniku. Nepravilnosti u trošenju sredstava, kako se dalje ističe, uočio je i odbor za nadzor koji se poziva na izveštaj nezavisnog revizora. Ovaj odbor, inače, kontroliše po Zakonu, način trošenja sredstava i raspolaganje imovinom žrtava Holokausta.

Robert Sabadoš ponovio je da je vanredna skupština, koja je izabrala novog predsednika SJOS, nelegitimna.

Na njoj nije bilo delegata iz Novog Sada, Subotice, Sombora, Zrenjanina, Pančeva i Niša. Ovde se radi o razbijanju saveza u organizaciji Jevrejske opštine Beograd. Takođe, nisu mogli da imaju kvorum jer moraju da budu prisutni delegati iz svih opština – kaže Sabadoš.

On, takođe, tvrdi da nisu tačni navodi da sredstva dobijena po osnovu Zakona nisu namenski trošena.

Nezavisni revizor je upravo predao svoj nalaz i mišljenje u kojima je navedeno da su sva finansijska sredstva koja su došla po tom osnovu, uplaćena u korist saveza i izvršena u skladu sa zakonom i namenom predviđenom zakonom. Imali smo dve revizije koje su vršile kontrolu trošenja sredstava i nijedna ni druga nisu našle nepravilnosti – kaže Sabadoš.

S druge strane, rukovodstvo izabrano u nedelju, čiju legitimnost Sabadoš osporava, navodi da je na skupštini bilo prisutno 18 od 35 delegata, što je dovoljno za kvorum. Oni se, takođe, pozivaju na statut SJOS i ističu da su vanrednu skupštinu sazvali i održali u skladu sa njim. Što se tiče trošenja sredstava, i oni navode izveštaj revizije, koja je, kako ističu, utvrdila, između ostalog, da je 2017. savez za podršku preživelim žrtvama Holokausta izdvojio skoro duplo manje od Zakonom propisanih 20 odsto prihoda.

Sabadoš najavljuje da će biti preduzete sve zakonske, statutarne mere protiv onih koji su učestvovali na ovom skupu. U isto vreme, iz Saveza jevrejskih opština čiji je predsednik Ginzberg najavljuju da će odluku skupštine proslediti Kancelariji za vere Ministarstva pravde kako bi i pred državnim organima registrovali novog predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije.

Izvor: Vebsajt Politika, Jelena Čalija, 02.07.2018.
Naslov: Redakcija