Zastava Bosne i Hercegovine

POTVRĐEN SPORAZUM IZMEĐU SRBIJE I RUSKE FEDERACIJE O SOCIJALNOJ SIGURNOSTI KAO I SPORAZUM IZMEĐU SRBIJE I REPUBLIKE GRČKE O SOCIJALNOM OSIGURANJU


Posle sedmogodišnjih pregovora, 19. decembra 2017. godine u Moskvi potpisan je Sporazum između Republike Srbije i Ruske Federacije o socijalnoj sigurnosti. Na sednici Osmog vanrednog zasedanja u Jedanaestom sazivu Narodna skupština Republike Srbije, 28. juna 2018. godine, donela je Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Ruske Federacije o socijalnoj sigurnosti koji je objavljen u "Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 9/2018 od 2. jula 2018. godine. Međutim, iako je Sporazum zaključen i potvrđen od strane nadležnog organa Republike Srbije 29. juna 2018. godine, na snagu će stupiti tek prvog dana drugog meseca po isteku meseca u kome su razmenjeni instrumenti o potvrđivanju. Do stupanja Sporazuma na snagu, nadležni organi i organi za vezu dveju država utvrdiće i sve neophodne procedure i obrasce za njegovu efikasnu primenu.

Na istoj sednici Narodna skupština Republike Srbije donela je i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Republike Grčke o socijalnom osiguranju koji je objavljen u "Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 9/2018 od 2. jula 2018. godine. Sporazum sa Grčkom je potpisan u Solunu, 13. jula 2017. godine, potvrđen je od strane nadležnog organa Republike Srbije 29. juna 2018. godine, ali će na snagu stupiti prvog dana trećeg meseca po isteku meseca prijema poslednjeg obaveštenja države ugovornice o završetku svojih internih postupaka neophodnih za stupanje na snagu ovog sporazuma.

Izvor: Redakcija, 04.07.2018.