Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O PARNIČNOM POSTUPKU: Predviđeno vraćanje kolektivne zaštite potrošača


Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) saopštila je da je ohrabrena jasnim zaključkom Ministarstva pravde o neophodnosti vraćanja kolektivne zaštite potrošača u sudski sistem, koja omogućava organizacijama potrošača da zastupaju interese oštećenih potrošača pred nadležnim sudom.

Kako je saopštio NOPS, kolektivna zaštita je povreda zakonskih prava više potrošača koji su ugroženi na isti način i od strane istog trgovca, a potrebna je jer, kako navode, čak i u slučaju povrede prava potrošača i pretrpljene štete, velika većina potrošača ne bi tražila pravdu pojedinačno, prvenstveno zbog trajanja i troškova sudskog postupka.

"Ovakva situacija nije nepravedna samo prema potrošačima ili svim korektnim trgovcima, već i posredno ohrabruje nepoštenu poslovnu praksu", dodaje se u saopštenju i navodi da prema relevantnim pokazateljima većina potrošača odmah bi se priključila svim drugim koji su oštećeni na isti način ili su pretrpeli istu štetu.

Kolektivna zaštita efikasno je primenjiva u brojnim situacijama poput neispravnih proizvoda, nepravičnih ugovornih odredbi ili zaštite privatnosti podataka.

Trenutna situacija u Srbiji, kako navode iz NOPS-a, kolektivna zaštita potrošača poverena je Ministarstvu trgovine, nakon što je Ustavni sud Srbije 2013. godine proglasio neustavnim odredbe Zakona o parničnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 49/2013 - odluka US, 74/2013 - odluka US i 55/2014) koje regulišu oblast kolektivne zaštite.

Prema postojećem zakonskom rešenju, navodi NOPS, nadležni organ uprave je ovlašćen da pokrene upravni postupak, čime je pokretanje ograničeno samo na jedan entitet, koji pokreće proceduru ili po službenoj dužnosti ili na zahtev ovlašćenih tela i procenjuje da li je bilo povrede kolektivnog interesa.

"U praksi to znači da kolektivna zaštita potrošača zavisi od diskrecionih odluka zvaničnika nadležnog ministarstva", navedeno je.

Izvor: Vebsajt RTV, 03.07.2018.
Naslov: Redakcija