Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK ZA OBUSTAVU TOPLOTNE ENERGIJE PO ZAHTEVU KUPACA: Za isključenje sa daljinskog sistema potrebna saglasnost dve trećine vlasnika stanova, pri čemu je isključenje moguće samo van grejne sezone. Svi troškovi izrade idejnog projekta i samo isključenje, odnosno sve fizičke aktivnosti koje morate preduzeti u smislu mašinskih ili građevinskih radova padaju na teret podnosioca zahteva


Na tropskim temperaturama malo ko razmišlja o grejanju ali oni koji žele da se isključe sa daljinskog sistema mogu to da urade isključivo van grejne sezone. Udruženje toplana je konačno donelo Pravilnik za obustavu toplotne energije po zahtevu kupaca – i dostavilo ga lokalnim samoupravama i njihovim toplanama.

Predsednik UO Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović je objasnio proceduru kojom se isključuje sa sistema daljinskog grejanja.

Kakva je procedura za one koji žele da se isključe sa sistema daljinskog grejanja?

Prvi korak kada podnosite zahtev, morate dostaviti saglasnost dve trećine vaših komšija da to možete da uradite jer je to zajednička instalacija. Plus izrada idejnog projekta mašinske instalacije kojom ćete definisati praktično novonastalo stanje u trenutku kada se vi sa sistema isključite jer su zgrade upravo i projektovane sa svim stanovima zajedno, projektovane su kao celina.

Oni koji su se do sada isključivali sa sistema daljinskog grejanja i dalje su nastavljali jedan određeni, doduše manji deo da plaćaju toplanama jer ih greju zidovi komšija i zajedničke cevi. Kako je to sada regulisano?

Ukoliko idejnim projektom bude definisano da će vaše instalacije potpuno biti izmeštene iz stana ili ćete morti da uradite dodatnu izolaciju da ih potpuno izolujete iz tog sistema grejanja, u tom slučaju najverovatnije neće biti nikakvih drugih troškova. Ukoliko zajedničke instalacije ostaju i dobijate dodatnu energiju od vaših komšija, u tom slučaju će biti naplaćivan fiksni deo. Ali to će zavisiti od nadležnih organa lokalne samouprave kako one budu sagledale taj problem.

Ko plaća troškove isključenja?

Svi troškovi izrade idejnog projekta i samo isključenje, odnosno sve fizičke aktivnosti koje morate preduzeti u smislu mašinskih ili građevinskih radova padaju na teret podnosioca zahteva.

Kakva je praksa u ovoj oblasti u zemljama Evropske unije?

Naše komšije u Hrvatskoj imaju gotovo identičan propis. U nekim zemljama i dalje nema isključenja. Znači kada potpisujete ugovor o snabdevanju dobro vodite računa šta ste potpisali, kakve su obaveze i jedne i druge strane.

Izvor: Vebsajt RTS, Ružica Vranjković, 04.07.2017.
Naslov: Redakcija