Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Još 400.000 građana nema novu knjižicu. Mnogi se žale da sa potvrdom da su predali zahtev za novu knjižicu ne mogu da dobiju recept ili uput. Glavni nedostatak novih zdravstvenih knjižica je manjak informacija o pacijentu. Osim imena, prezimena i podatka o plaćanju doprinosa, nema informacija o broju kartona, imenu izabranog lekara i prethodnom zdravstvenom stanju


Papirne zdravstvene knjižice prestale su da važe, a istovremeno još 400.000 građana čeka da dobije novu ispravu. Kako objašnjavaju u RFZO, oko 900.000 kartica spremno je za preuzimanje od strane osiguranika u filijalama, odnosno ispostavama Republičkog fonda. Do sada je uručeno nešto više od pet miliona novih zdravstvenih knjižica.

Kod lekara može da se ide sa potvrdom da je predat zahtev za novu knjižicu, ali se građani sve češće žale da imaju problem da otvore bolovanje, dobiju recept ili uput. Osim pacijenata, najveći pritisak trpe lekari domova zdravlja, koji potvrđuju da nova, čipovana zdravstvena knjižica, ima nedostatke.

Republički fond za zdravstveno osiguranje prestao je da izdaje stare knjižice još 1. januara 2017. godine. Građani su u decembru imali šansu da ih još jednom overe, najduže na šest meseci, pa je sada taj rok istekao. Ipak, oni koji su predali zahtev za novu ispravu i još čekaju na izradu, sa potvrdom ne mogu uvek da obave pregled, tvrdi doktorka Nevenka Dimitrijević, predstavnik sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva.

- Kada se nova knjižica izradi, postaje automatski aktivna u sistemu, iako je pacijent još nije podigao - kaže doktorka Dimitrijević. - Od tada, potvrda više ne važi, ali pacijent to sazna tek kada dođe kod lekara na pregled. Na taj način, lekari su sprečeni da izdaju pacijentima uput ili recept.

Doktorka Dimitrijević tvrdi da je glavni nedostatak novih zdravstvenih knjižica manjak informacija o pacijentu. Osim imena, prezimena i podatka o plaćanju doprinosa, nema informacija o broju kartona, imenu izabranog lekara i prethodnom zdravstvenom stanju.

- Na starim knjižicama morao je da piše datum vakcinacije, primljenog tetanusa, alergija na lekove i podaci o hroničnim bolestima - rekla je dr Dimitrijevićeva. - Sada se ti podaci vide jedino u kartonu matičnog doma zdravlja. To znači da lekari iz drugih zdravstvenih ustanova ne mogu da vide podatke i ne znaju da li je pacijent, na primer, alergičan na neki lek, ukoliko im on to sam ne kaže.

Ipak, u RFZO napominju da oni koji nisu podneli zahtev mogu da budu primljeni kod lekara samo u hitnim slučajevima.

Nešto više od pola miliona građana podnelo je zahtev da novu karticu dobije dostavom na kućnu adresu. Od toga, dostavljeno je samo 180.000.

- Kao neuručeno, vraćeno je više od 5.000 zdravstvenih kartica, jer osigurana lica ne žive na adresi koja je prijavljena kao prebivalište - navode u RFZO i dodaju da su osigurana lica u obavezi da prijave svaku promenu podataka organizacijama za socijalno osiguranje.

Sve zdravstvene kartice koje su vraćene kao neuručene mogu da se preuzmu u nadležnoj filijali, odnosno ispostavi.

Izvor: Vebsajt Novosti, I. Kovačić / A. Vasić, 03.07.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija