Zastava Bosne i Hercegovine

CENTRALIZOVANA NABAVKA LEKOVA PO INTERNACIONALNOM NEZAŠTIĆENOM IMENU (INN): Nabavka lekova po generičkom nazivu za lekove koji se daju na recept bi donela, prema procenama Svetske banke, uštede u budžetu, ali bi, prema ocenama zdravstvenih radnika, to bila povreda prava pacijenata na izbor, došlo bi do smanjene efikasnosti terapije i povećanja neželjenih efekata. Navedeni sistem nije zaživeo u Evropi odnosno ne postoji koncept da se centralnim postupkom javne nabavke za celu godinu nabavlja proizvod isključivo jednog proizvođača, a da trošak snosi država


Ukoliko bi Srbija uvela sistem centralizovanih nabavki lekova po generičkom nazivu za lekove koji se daju na recept to bi donelo, prema procenama Svetske banke, uštede u budžetu, ali bi, prema ocenama zdravstvenih radnika, to bila povreda prava pacijenata na izbor, došlo bi do smanjene efikasnosti terapije i povećanja neželjenih efekata.

Profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu Milica Prostran ističe kao glavni problem to što postoje lekovi koji se ne mogu zameniti i grupe pacijenata kod kojih se to ne primenjuje.

Proizvođača originalnog leka štiti patentni sistem i po isteku patentne zaštite i drugi mogu da ga proizvode. Generički ima istu aktivnu supstancu kao originalni, ali je jeftiniji.

"Kad originalni lek zamenimo generičkim lekom može doći do promene koncentracija leka. Ako je koncentracija niža može doći do destabilizacije pacijenata, a ako je viša od onog na šta je pacijent navikao može doći do neželjenih dejstava", objašnjava ona.

Prostran dodaje da kad jedan generik zamenimo drugim, razlike mogu biti još drastičnije.

"Ako se uvede generički tender na njemu će proći najjeftiniji lek. Apoteka umesto leka koji vam je propisan izdaje zamenu, a ako se ne saglasite, nećete ni dobiti lek. Ali ako pacijent prihvati lek može doći do različitih promena, pre svega neželjenih dejstava. A ako bi hteo da kupi svoj lek moraće da plati punu cenu", objašnjava Prostran.

Predsednik Grupacije nosilaca dozvole za lek Miloš Andrović kaže da navedeni sistem nije zaživeo u Evropi odnosno ne postoji koncept da se centralnim postupkom javne nabavke za celu godinu nabavlja proizvod isključivo jednog proizvođača, a da trošak snosi država.

"Istraživali smo šta je uporedna praksa i nismo našli da postoji sličan model javne nabavke. Rađene su različite studije i zaključak je da bi dovelo do propasti generičke industrije u Evropskoj uniji", kaže Andrović.

Dodaje da su identifikovane i tačke rizika, koje su pre svega zdravstvene, ali i dugoročne ekonomske rizike za državu.

Prema mišljenju Milice Prostran, odluka treba da se donose u zajedničkim razgovorima ministarstva, struke, udruženja pacijenata...

Izvor: Vebsajt N1, 03.07.2017.
Naslov: Redakcija