Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POGLAVLJE 31 - ZAJEDNIČKA SPOLJNA, BEZBEDNOSNA I ODBRAMBENA POLITIKA: Srpska vojska je deo misija EU, ima potpisan sporazum o saradnji sa Evropskom odbrambenom agencijom, te potpisan sporazum sa EU o razmeni tajnih podataka. Procenti govore da se nismo usaglasili samo kada je reč o restriktivnim merama prema Rusiji


Odnosi sa Ruskom Federacijom postaće problem za Srbiju u Poglavlju 31, koje se odnosi na zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, kaže Nataša Dragojlović.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU navodi da, ako se očekuje da se Srbija već sada priključi sankcijama protiv Rusije, a ne po stupanju u članstvo, onda to treba eksplicitno da se kaže i objasni.

"Brisel bi mogao da ponudi Srbiji, koja nije članica EU, neke kompenzacije za eventualne gubitke", smatra Dragojlović.

Na pitanje zašto građani Srbije imaju pozitivniji stav prema Rusiji nego prema Evropskoj uniji, i pored činjenice da je EU najveći donator, Dragojlović je istakla da kada Srbija nekog voli, "ona ga voli i bez ozbiljne argumentacije, sasvim iracionalno i tu nikakve pare ne pomažu, niti mogu tu sliku popraviti".

"Očigledno je da oni koji promovišu ruski uticaj nalaze bolji način da dođu do građana i saradnju Srbije i Rusije predstave u mnogo boljem svetlu nego što ona zapravo jeste", rekla je Dragojlović.

Konstatujući da je stepen usklađenosti spoljne politike Albanije i Crne Gore sa EU veći od Srbije, Dragojlović je objasnila da je to samo zato što se nismo usaglasili samo kada je reč o restriktivnim merama prema Rusiji.

"Ni Albanija, ni Crna Gora nemaju Kosovo. Procenti govore da se nismo usaglasili samo kada je reč o restriktivnim merama prema Rusiji. U svemu drugom smo saglasni sa EU. To je važno da se naglasi. Treba imati u vidu činjenicu da je srpska vojska deo misija EU, da ima potpisan sporazum o saradnji sa Evropskom odbrambenom agencijom, da ima potpisan sporazum sa EU o razmeni tajnih podataka", rekla je Dragojlović.

Ona je podvukla da te tri stvari mnogo više govore o opredeljenosti Srbije i u vrednosnom i u bezbednosnom smislu.

Izvor: Vebsajt B92, 03.07.2017.
Naslov: Redakcija