Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMEŠTANJE PALATE PRAVDE U KATANIĆEVU ULICU: U ZGRADU NEKADAšNJEG VOJNO-TEHNIčKOG INSTITUTA U AVGUSTU 2016. GODINE ćE SE USELITI DRUGI OSNOVNI SUD, DRUGO OSNOVNO JAVNO TUżILAšTVO, APELACIONO TUżILAšTVO, REPUBLIčKO JAVNO TUżILAšTVO I DRżAVNO VEćE TUżILACA


Rekonstrukcija zgrade nekadašnjeg Vojno-tehničkog instituta u Katanićevoj ulici u Beogradu u završnoj je fazi, i u avgustu će se u ovo raskošno zdanje useliti Drugi osnovni sud, Drugo osnovno javno tužilaštvo, Apelaciono tužilaštvo, Republičko javno tužilaštvo i Državno veće tužilaca.

U pitanju je jedna od najvećih investicija za pravosudne organe, koja bi konačno trebalo da reši problem sa kojim se već godinama nose tužioci - manjak prostora. Problem je kulminirao od kada je uvedena tužilačka istraga, a tužioci su se žalili da nemaju gde da saslušavaju okrivljene i svedoke, ni da pišu optužnice i žalbe na presude.

Sada će im na raspolaganju biti oko 12.000 kvadrata. Nekadašnji kompleks VTI obuhvata objekte na uglu ulica Katanićeve i Bore Stankovića i sastoji se od pet delova različite spratnosti. Najviši deo, kula, ima 12 spratova plus veliku terasu sa pogledom na ceo Beograd.

Radovi na rekonstrukciji i sanaciji su počeli u maju 2015. godine, a zgrada će imati 20 sudnica, oko 140 kabineta, nekoliko pisarnica, pritvorsku jedinicu u podrumu... Posebna "pikanterija" je specijalna sudnica, na prvom spratu, koja ima sobu za zaštićene svedoke, sa duplim staklom - svedok može da vidi ljude u sudnici, ali oni njega ne mogu.

Po rečima Đorđa Davidovića, šefa gradilišta, zgrada je kompletno renovirana i u nekim delovima je rušeno bukvalno sve, osim nosećih zidova. Osim novog krova, zamenjenih sanitarno-tehničkih sistema i liftova, zgradu "krasi" i drugačija, tzv. ventilisana fasada.

Glavni ulaz u zgradu je iz Ulice Bore Stankovića i namenjen je zaposlenima i VIP posetiocima. Drugi ulaz je iz Borislava Pekića, u pasažu kroz objekat, i namenjen je posetiocima, strankama i zaposlenima. Treći je izdvojen, takođe iz Ulive Borislava Pekića, i namenjen je dovoženju pritvorenika.

Evropska investiciona banka obezbedila je osam miliona evra za renoviranje, dok je iz budžeta Srbije izdvojeno 27 miliona dinara. U poslednje dve godine, Ministarstvo pravde je renoviranjem, adaptacijom i izgradnjom, privelo nameni više od 44.000 kvadrata prostora u više od 27 objekata širom Srbije.

U okviru istog kompleksa, renoviran je i objekat "Mala Katanićeva" (takođe deo nekadašnjeg VTI). Na ovoj zgradi radovi su završeni i već se uselio Apelacioni prekršajni sud u Beogradu. Zgrada ima više od 3.000 kvadrata.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 02.07.2016.
Naslov: Redakcija