Zastava Bosne i Hercegovine

NOVI ELEKTRONSKI SERVISI MUP-A: Podnošenje zahteva i plaćanje karticom u policijskoj stanici, elektronsko uverenje o neosuđivanosti, vozačka dozvola na kućnu adresu


Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović predstavio je nove elektronske servise MUP-a kojima je naveo da će uštedeti vreme građanima, a pružanje usluga biti brže i efikasnije. Stefanović je ukazao da je povodom početka turističke sezone, MUP omogućio kamere na 13 graničnih prelaza, a da će uskoro biti i na svim ostalim prelazima.

Stefanović je rekao da svaki prelaz ima dve kamere, jednu za ulaz i drugu za izlaz, kao i da je dostupna svim korisnicima mobilnih telefona sa operativnim sistemima android, ajos i Majkrosoft.

On je ukazao da je MUP obezbedio još jednu uslugu, a to je podnošenje zahteva i plaćanje karticom na jednom mestu u policijskoj stanici.

"Na ovaj način imamo pet šaltera u Ljermontovoj u Beogradu", rekao je Stefanović i dodao da je to potreba i na koju su sami građani ukazivali.

Stefanović je rekao da će građani putem elektronskih obrazaca moći da izvade i uverenje o neosuđivanosti, koje to ministarstvo sprovodi zajedno sa Ministarstvom pravde, kao i da se godišnje izda oko 750.000 tih uverenja.

"Smanjenje pritiska na pisarnice MUP-a i Ministarstva pravde", rekao je Stefanović i dodao da je već u prvom mesecu rada broj zamolnica Ministarstvu pravde smanjen za polovinu.

On je takođe dodao i da će od jula biti omogućeno da se na šalterima policijskih stanica građani izjasne da li žele da im se vozačka dozvola dostavi na kućnu adresu.

Govoreći o zameni pasoša, Stefanović je ukazao da je samo u februaru bilo oko 5.500 zahteva svakog dana zbog, kako je istakao, toga što je prošlo deset godina od početka izdavanja biometrijskih pasoša.

"Naši ljudi rade i subotom i nedeljom", rekao je Stefanović i dodao da iako je bilo primedbi na sistem elektronskog zakazivanja, nijedan građanin nije bio vraćen.

On je rekao da se dokumenta izdaju u roku od sedam dana, što je, kako navodi, kraće od zakonskog roka.

"Molim građane za razumevanje", rekao je Stefanović povodom povećanog broja zahteva za izdavanjem novih dokumenata.

Izvor: Vebsajt Politika, 03.06.2019.
Naslov: Redakcija