Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OCENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Podneta inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju


Aleksandar Vučić, predsednik Udruženja građana "CarGo" podneo je Inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015, 41/2018, 44/2018 - dr. zakon, 83/2018 i 31/2019 - dalje: Zakon) i saglasnosti sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, u ime pola miliona članova Udruženja zbog neustavnosti odredbi Zakona.

"Zakon je neustavan i diskriminatorski jer stavlja u povoljniji položaj pojedine učesnike na tržištu i ograničavaju preduzetništvo, narušavaju slobodno tržište i pravo na rad", rekao je Vučić nakon predaje Inicijative Ustavnom sudu, navedeno je u saopštenju CarGo.

Govoreći o spornim odredbama Zakona, Vučić je naveo "obavezno sedište i prebivalište" po kojoj se "taksi preduzetnici mogu baviti tom delatnošću samo ukoliko imaju sedište i prebivalište na teritoriji jedinice lokalne samouprave koja izdaje odobrenje".

Dodao je da Zakon propisuje i da jedinica lokalne samouprave utvrđuje dozvoljeni broj taksi vozila, čime se ograničava pravo na rad. Neustavna odredba Zakona je i da vozila koja obavljaju limo servis, iznajmljivanje vozila sa vozačem, moraju da imaju ugrađen taksimetar, na šta je i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija reagovalo navodeći da ta odredba "ograničava naplatu usluge prevoza i da treba omogućiti i naplatu uz korišćenje informacionih tehnologija". Vučić je istakao da je diskriminatorska odredba Zakona po kojoj taksi prevoz može da se obavlja uslugu i sa starijim vozilima, bez ograničenja trajanja prevoza, i sa mogućnošću gotovinskog i bezgotovinskog plaćanja.

Zakonom su takođe postojeći taksi preduzetnici stavljeni u povoljniji položaj na tržištu, jer propisuje i da danom stupanja na snagu Zakona svi postojeći taksisti već zadovoljavaju navedene uslove Zakona, dok novi preduzetnici moraju da ih ispune, čime se otežava ulazak novih učesnika na tržište.

Inicijativom se predlaže i da se do donošenja konačne odluke Ustavnog suda i radi sprečavanja daljih neotklonjivih štetnih posledica po privredna društva, obustavi izvršenje Zakona. Takođe, predlaže se da Ustavni sud donese odluku kojom se osporene odredbe Zakona stavljaju van snage zbog nesaglasnosti sa Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) i Evropskom konvencijom, te da se odredi način za otklanjanje posledica koje su nastale primenom neustavnih odredbi Zakona.

Izvor: Vebsajt Danas, 31.05.2019.
Naslov: Redakcija