Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PORASTU BROJ DECE KOJA NE IDU U OSNOVNU ŠKOLU


Iako je osnovno obrazovanje u Srbiji obavezno, više od četiri procenata dece osnovnoškolskog uzrasta ne ide u školu. Osim toga, u našoj zemlji se svake godine sklopi oko 2.000 maloletničkih brakova, a od hiljadu devojčica 19 njih rodi dete između 15. i 19. godine života. Čak 9,5 odsto dece između 5 i 14 godina u našoj zemlji uključeno je u dečji rad – od prosjačenja do rada u poljoprivredi, a na hiljadu dece šestoro umre do pete godine života od bolesti koje se mogu sprečiti.

Sve su ovo podaci zbog kojih Srbija zauzima 46. mesto među 175 država sveta na ovogodišnjem Indeksu o prekinutom detinjstvu. Veća udaljenost od početka liste znači i procenu da je u toj zemlji detinjstvo više ugroženo usled faktora kao što su loše zdravlje, neuhranjenost, isključivanje iz obrazovanja, dečji rad, brakovi maloletnika, maloletničke trudnoće, ekstremno nasilje i smrt pre pete godine usled uzroka koji su mogli biti sprečeni.

Zabrinjava činjenica da je Srbija za samo godinu dana rangirana čak pet mesta niže na ovoj listi – pre svega zbog činjenice da dostupni podaci upozoravaju da se povećao broj dece koja se nalaze van obrazovnog sistema – sa 3,9 odsto u 2015. godini porastao je na 4,4 procenta u 2016. U odnosu na prošlu godinu, napredak u Srbiji registrovan je u smanjenju broja dece koja su preminula pre pete godine života usled uzroka koji su mogli biti sprečeni.

Upozoravajući da je usled ratnih sukoba, siromaštva, ranih brakova, maloletničkih trudnoća i diskriminacije devojčica ugroženo više od polovine dece na planeti, odnosno više od 1,2 milijarde devojčica i dečaka, čelnici ove međunarodne organizacije istakli su da Slovenija, zajedno sa Singapurom, već drugi put zaredom deli prvo mesto među zemljama sveta u kojima je detinjstvo najmanje ugroženo. Bosna i Hercegovina nalaze se na 39. mestu i pala je za četiri mesta u odnosu na 2017. godinu, Crna Gora takođe je lošije rangirana i ove godine nalazi se na 53. mestu – sedam mesta iza prošlogodišnje pozicije. Najlošije pozicionirana zemlja regiona je Albanija, koja se nalazi na 77. mestu ove liste.

"Pozicija na listi sačinjenoj na osnovu Indeksa prekinutog detinjstva može da ukaže na neadekvatno ispunjavanje dečjih prava u našim zemljama. U Srbiji i Crnoj Gori podaci o broju dece izvan obrazovnog sistema pokazuju da treba uložiti dodatne napore da obrazovanje bude dostupno svoj deci, dok za Bosnu i Hercegovinu, nažalost, već drugu godinu zaredom uopšte nema podataka o deci izvan školskog sistema. Iz prakse znamo da se deca pripadnici romske manjine i deca s teškoćama u razvoju najčešće susreću s preprekama u ostvarivanju pristupa školovanju i smatramo da je ovo jedan od prioriteta koje je potrebno hitno rešavati", ističe direktorka organizacija "Save the childen" za severozapadni Balkan Andrea Žeravčić.

Izvor: Vebsajt Politika, Katarina Đorđević, 31.05.2018.
Naslov: Redakcija