Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SOCIJALNOJ ZAŠTITI: Izmenama Zakona propisati krivičnu odgovornost za lica koja svoje srodnike stave u nelicencirane domove za stare


Inspekcija socijalne zaštite pronašla je 197 ilegalnih domova za stare i zabranila im rad, dok je u maju 2017. godine bilo sedam takvih slučajeva, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministar za rad se osvrnuo na poslednji slučaj koji je skrenuo pažnju javnosti, kada je u Zrenjaninu 12 starih i nemoćnih osoba pronađeno sakriveno i zatvoreno u podrumu.

Kako je rekao, na istoj adresi inspekcija rada je zabranila rad ilegalnom domu 2015. i 2016. godine.

"Ovo je treći put da zabranjujemo rad istom domu. Svi moramo zajedno, kao čitavo društvo, da razumemo da su ilegalni domovi veliki problem i da bez odlučne i energične reakcije čitavog društva, a posebno Tužilaštva i pravosuđa u celini, nećemo moći da se izborimo sa ovakvim problemom", rekao je ministar.

Ministar je još jednom podsetio srodnike da njihove porodice i njihovi roditelji nisu zaslužili da budu ostavljeni u ilegalnim domovima za stare i da na sajtu Ministarstva za rad postoji spisak licenciranih domova.

"Ko nije na spisku licenciranih domova, nema pravo da pruža ovu uslugu i kao takav je ilegalan. Nemojte ostavljati svoje roditelje u ilegalnim domovima za stare, nema razloga da se tako nešto radi", rekao je ministar i dodao da će Inspekcija socijalne zaštite nastaviti sa tom borbom.

"Očekujemo da nam pomognete, javite gde god čujete ili vidite da postoji ilegalni dom za stare, a mi ćemo doći i proveriti", rekao je ministar.

Ministar je istakao da će izmenom Zakona o socijalnoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 24/2011) zahtevati znatno oštriju kaznenu politiku kad su u pitanju ilegalni domovi za stare.

Izvor: Vebsajt RTV, 02.06.2017.
Naslov: Redakcija