Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PRIVATIZACIJI: ZAHTEVE ZA STEčAJ I PREDSTEčAJNI POSTUPAK PODNELO 11 PREDUZEćA


Zahtev za pokretanje stečaja i predstačajnog postupka do 4. juna 2015. godine je podnelo 11 od 43 preduzeća u restrukturiranju koja su ostala bez zaštite od poverilaca, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede, Dragan Stevanović.

Stevanović je rekao da su među tim preduzećima Industrija mašina i komponenata "14. oktobar iz Kruševca, Vršački vinogradi, Vojvodinaput Bačkaput, PIK Zemun, Livnica Topola, Fabrika vagona Kraljevo, Hemijska industrija Župa, Minel transformatori.

Stevanović je naveo i da je sa predstavnicima poljske kompanije Ursus načelno dogovoreno da razmotre mogućnosti za privatizaciju Industrije motora Rakovica (IMR).

On je istakao da je jedna od mogućnosti da zakupe pogone IMR i dodao da je radnicima predloženo da koriste prava na socijalni program, da po ulasku zakupca u firmu mogu na nastave angažman.

Stevanović je rekao da u preduzećima koja su od 1. juna 2015. godine ostala bez žaštite od poverilaca ima oko 5.000 zaposlenih i još toliko u firmama za koje je objavljen proces privatizacije i koja će imati zaštitu do kraja oktobra.

On je istakao da će i tih ukupno 10.000 radnika imati mogućnost da uzme otpremnine, za koje je Vlada Srbije izdvojila sredstva u budžetu.

Stevanović je rekao i da će posle nove procene vrednosti preduzeća, koja će trajati do mesec dana, krenuti objavljivanje javnih poziva za privatizaciju preduzeća i da se očekuje da se to okonča do 31. oktobra ove godine.

On je rekao da će sve što ne bude rešeno kroz proces privatizacije dobiti epilog kroz postupak stečaja.

"Tek sada ćemo dobiti realnu sliku o tome ko je koliko bio zainteresovan za kupovinu firmi ponuđenih kroz javni poziv zainteresovanim investitorima. Smatram da će najveći broj investitora čekati da firmu kupi iz procesa stečaja, očišćenu od dugova i bez opterećujućeg nasleđa. Od toga ne treba bežati, treba videti šansu za pokretanje proizvodnje u tim preduzećima", rekao je Stevanović.

Izvor: Vebsajt N1info, 04.06.2015.