Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

DO 1. JULA TREBALO BI DA BUDE USVOJEN VLADIN PAKET OD 21 REFORMSKOG ZAKONA: U JAVNOM SEKTORU SISTEM PLATNIH RAZREDA


Do 1. jula trebalo bi da bude usvojen vladin paket od 21 reformskog zakona, koji će pomoći oporavku privrede kroz smanjenje suvišnih administrativnih prepreka, poboljšanje poslovnog okruženja i privlačenje više stranih investicija, izjavio je predsednik Ekonomskog saveta SNS Milenko Dželetović.

  • On je najavio i da će u javnom sektoru od 1. jula biti primenjen sistem platnih razreda.

Vladin set mera je samo prvi korak u reformama i restruktuiranju javnog sektora i to je kompleksan proces koji treba tu oblast da učini profitabilnom, naglasio je sinoć Dželetović za RTS i napomenuo da će država pomoći da višak zaposlenih u javnom sektoru nađe perspektivu u privatnom sektoru.

 

Dželetović je ocenio da će te mere vlade za izlazak iz krize biti nepopularne i postoji mogućnost da će izazvati pad popularnosti vladajuće garniture, ali i naglasio da je za Srbiju u ovom trenutku od presudne važnosti da te mere donesu rast privrede i rast standarda stanovništva posle 12 godina sprovođenja raznih reformi.

 

U 153 javna preduzeća, koja čekaju na restruktuiranje, ima oko 50.000 zaposlenih i sigurno je da će puno ljudi ostati bez posla, kazao je Dželetović i dodao da se u javnom sektoru još prebrojavaju zaposleni, tako da se još ne može tačno proceniti koliko ima viška.

Višak zaposlenih u javnom sektoru biće preusmeren u privatni sektor, pri čemu će država pomoći da to bude što bezbolnije, kazao je on.

 

Prema njegovim rečima, mala i srednja preduzeća su ciljana grupacija kojoj će država pomoći da se brže razvija, otvara nova radna mesta i apsorbuje višak radne snage iz javnog sektoru, a država će na taj način biti fiskalno rasterećena.

Kada je reč o restruktuiranju 153 javna preduzeća, Dželetović je ukazao da je u interesu države da u njenom većinskom vlasništvu ostanu neka od javnih preduzeća, jer nisu sva gubitaši, ali se neka od njih moraju učiniti profitabilnim.

 

Dželetović je dodao da vlada tek treba da napravi plan koja su od javnih preduzeća od vitalnog državnog interesa, pa će na osnovu toga biti određena njihove sudbina.

 

Vlasnik kompanije ITM Toplica Spasojević rekao je da je krajne vreme da se primene mere za podsticaj razvoja privatnog sektora i naglasio da je veoma važna saradnja države i privatnog sektora, jer treba imati u vidu da se 50 odsto BDP-a Srbije stvara u privatnom sektoru.

"Država bi morala da omogući bolje uslove poslovanja privatnom sektoru", smatra Spasojević, koji je ponovio zalaganje da Srbija treba da ima svoju Razvojnu banku kako bi pomogla realnom sektoru da poboljša konkurentnost i poveća izvoz.

Izvor: