Zastava Bosne i Hercegovine

OBAVEZA PRIJAVE RADOVA PRILIKOM RENOVIRANJA STANA


Renoviranje stana često u startu ume da bude stresno, od planiranja, nabavke materijala, preko traženja majstora, dogovora sa istima pa do same cene radova. Ali pre svega toga treba i da ispoštujete zakon.

Dakle, kada sve pripreme za renoviranje privedete kraju, evo šta je potrebno da uradite kako biste izbegli neprijatnosti sa komšijama, mogućnost da vas neko prijavi ili tuži za uznemiravanje, pravljenje buke ili slično.

Renoviranje stana treba da prijavite u opštini na kojoj se stan nalazi sa svojom ličnom kartom i ugovorom o vlasništvu. U opštini dobijete obrazac koji je potrebno da popunite u smislu da navedete koje radove izvodite. Zatim, platite taksu u iznosu od 330 dinara (cena se može razlikovati u zavisnosti od opštine), nakon čega dobijate potvrdu od opštine da ste prijavili radove.

U standardno renoviranje spadaju promena stolarije (prozora, unutrašnjih i ulaznih vrata), vodoinstalacija kao i elektroinstalacija, zamena keramičkih pločica u kupatilu ili kuhinji i slično - sve osim rušenja zidova za koje vam je potrebna građevinska dozvola.

Pored ovoga, na oglasnoj tabli u zgradi treba da istaknete obaveštenje o renoviranju stana i okvirno koliko dugo će trajati.

Podsetićemo vas da kućni red traje od 16 do 18 časova radnim danima, subotom posle 14h i da tada kao ni nedeljom tokom celog dana, nisu dozvoljeni nikakvi bučni radovi u stanu u zgradi.

Vaši prijavljeni radovi će biti ubeleženi u sistem, pa i ako se desi da vas neko, kome radovi smetaju, prijavi komunalnoj policiji ili opštini, nećete imati nikakav problem jer se obaveštenje o renoviranju uredno nalazi u sistemu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nekretnine, 29.04.2022.
Naslov: Redakcija