Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ELEKTRONSKOM FAKTURISANJU: Postepeno uvođenje e-faktura od januara 2022. godine


Od 1. januara 2022. godine svi subjekti u javnom sektoru imaće obavezu da primaju, čuvaju i izdaju elektronske fakture, a postepeno će se ta obaveza, kako kaže ministar finansija Siniša Mali, uvoditi i za privatni sektor za koji će elektronsko fakturisanje biti obavezno od 1. januara 2023. godine.

Zakon o elektronskom fakturisanju menja način funkcionisanja privrede po ugledu na digitalne fakture koje se kao praksa već sprovode u Evropskoj uniji i koje treba da doprinesu transparentnosti i pravnoj sigurnosti u poslovanju, ukazao je Mali.

Prema rečima ministra finansija, Zakon podrazumeva da će postepeno uvoditi obaveza rada izdavanja i primanja elektronskih faktura za sve one privredne subjekte koji su u sistemu PDV-a od 1. januara 2022. do 1. januara 2023. godine. Istakao je da će korišćenje sistema e-faktura biti besplatno, a za one privredne subjekte koji žele da koriste informacione posrednike oni će, kako objašnjava, to moći da urade, ali će njihov odnos biti regulisan međusobnim ugovorom, a ne zakonom.

"Što se rokova tiče, ovaj će sistem da se uvodi fazno od 1. januara 2022. godine. Svi subjekti javnog sektora biće u obavezi da primaju, čuvaju i izdaju e- fakture između sebe. Takođe oni koji su u privatnom imaće mogućnost da izdaju elektronske fakture javnom sektoru ukoliko žele da rade sa javnim sektorom", rekao je Mali.

On je naveo da će od 1. jula 2022. godine subjekti privatnog sektora biti osposobljeni, odnosno moraju da budu osposobljeni da primaju i čuvaju e-fakture i od javnog i od privatnog sektora.

"Od 1. januara 2023. ceo privatni sektor će biti u obavezi da prima i šalje e- fakture", poručio je Mali.

Ministar je ocenio da je to ogroman korak napred za srpsku privredu, navodeći da više neće biti papirnih faktura i pečata.

Izvor: Izvor: Vebsajt Politika, 27.04.2021.
Naslov: Redakcija