Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INICIJATIVA PREDUZETNIKA PREDLAŽE EKONOMSKE MERE ZA NORMALAN NASTAVAK RADA


Inicijativa preduzetnika u Srbiji predložila je Vladi Republike Srbije paket mera koje predstavljaju minimum za "koliko-toliko" normalan nastavak rada preduzetnika, mikro, malih i srednjih privrednih subjekata.

Član Inicijative preduzetnika Slobodan Milosavljević je rekao da je ona osnovana 9. aprila, zbog posledica vanrednog stanja po privrednike i okuplja oko 1.500 članova.

U Inicijativi preduzetnika navode da se bore za 630.000 radnika koji rade u privatnom sektoru i ostvaruju najmanje 40 odsto BDP-a Srbije.

U Inicijativi navode da je sada potreban takav paket mera koji će imati "pravo i nepogrešivo dejstvo".

Potpisnici Inicijative su, kako kažu, upravo ljudi sa terena, koji se svakodnevno u vođenju svojih firmi, susreću sa raznim realnim okolnostima, dobrim ili lošim.

Apeluju da Vlada RS dobro posluša njihov glas, kako ističu, ne u smislu pokušaja da se nametne bilo kakav zahtev, već pomoći da se nađe najbolji i najdelotvorniji paket mera. Hitne i konkretne mere, kažu, treba da omoguće preduzetnicima da prežive ovaj period, da se zaustavi dalje zatvaranje firmi i otpuštanje zaposlenih, ali i stvore uslovi za normalizaciju poslovanja.

Predlog mera, kako navode u Inicijativi, ne sadrži samo tražnju od države, već i pružanje pomoći državi u rešavanju akutnih problema, pre svega prekid trenda rasta nezaposlenosti, zaustavljanje gašenja i održanje likvidnosti privrednih društava. Za preduzetnike i privredne subjekte u privatnom sektoru predlažu se kratkoročne olakšice.

Pored ostalog, da lične dohotke zaposlenih - radnika i članova, osnivača, finansira Vlada RS u nivou 100 odsto minimalne neto zarade za mesec, a obračunski period finansiranja su meseci zahvaćeni vanrednim stanjem plus tri meseca nakon prestanka važenja vanrednog stanja. Svi zaposleni bi u navedenom periodu bili prijavljeni na nivou minimalnih neto zarada, i poslodavci bi prihode koje tada ostvare mogli da usmere u ozdravljenje firmi.

Predlaže se i da se svi preduzetnici oslobode plaćanja poreza i doprinosa na zarade svih zaposlenih na nivou od sto posto, u mesecima vanrednog stanja i tri meseca po prestanku, kao i komunalnih taksi i ostalih lokalnih nameta. Predlaže se i odlaganje naplate zakupnina i reprogramira počev od prvog septembra 2020. godine na period od minimalno tri meseca.

Srednjoročne olakšice su, predlažu, u vidu kredita po stopi do jedan odsto godišnje kamate fiksno sa subvencijama države. Nivo subvencija treba da se odredi u zavisnosti od nivoa štete izazvane grani privrede. Grejs period bi bio 12 meseci, a otplata do 36 meseci posle grejs period u zavisnosti od visine kredita. Predložene su i olakšice državi, kratkoročne i srednjoročne.

Firme i preduzetnici su u obavezi da u roku od 15 dana vrate sve zaposlene koje su otpustili na posao odnosno da efektivno dovedu broj zaposlenih na stanje koje im je bilo na dan 29. februar.

Među srednjoročnim olakšicama državi su uvećanje broja zaposlenih u skladu sa procentom subvencija, te ukoliko su one 10 odsto, onda je obaveza poslodavca da u roku od 30 dana zaposli isti procenat novih radnika, i održava taj broj zaposlenih lica do kraja isplate kredita. Za nepoštovanje sledilo bi vraćanje subvencija plus kamata po standardnim stopama.

Izvor: Vebsajt N1, 29.04.2020.
Naslov: Redakcija