Zastava Bosne i Hercegovine

OCENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Podneta inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona o potvrđivanju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike, donela za vreme vanrednog stanja


Pokret Dosta je bilo (DJB) podneo je Ustavnom sudu Srbije Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o potvrđivanju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike, donela za vreme vanrednog stanja ("Sl. glasnik RS", br. 62/2020).

Kako je saopšteno iz DJB, inicijativu su podneli poslanici Dosta je bilo Saša Radulović, Branka Stamenković i Vojin Biljić sa zahtevom da se Ustavni sud u hitnom roku izjasni o ustavnosti Zakona.

Iz DJB su ocenili da Ustavni sud "više od 40 dana ćuti na grubo kršenje Ustava i pored više zahteva za ocenu ustavnosti i predloga za obustavu izvršenja Odluke o proglašenju vanrednog stanja ("Sl. glasnik RS", br. 29/2020)".

Dodaje se da su inicijativu za ocenu ustavnosti uputili zameniku predsednika Ustavnog suda Milanu Škuliću, "polazeći od pretpostavke da je predsednica Ustavnog suda Snežana Marković dužna da se izuzme iz odlučivanja u ovom predmetu, s obzirom da je protiv nje, zbog nevršenja službene dužnosti, već podneta krivična prijava".

Izvor: Vebsajt N1, 29.04.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija