Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O AGENCIJI ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Generali i vojni službenici na položaju biće posmatrani kao javni funkcioneri, odnosno kao osobe koje su pod kontrolom i nadležnošću Agencije


Agencija za borbu protiv korupcije i Ministarstvo odbrane preduzeće potrebne korake kako bi ubuduće i generali i vojni službenici na položaju bili posmatrani kao javni funkcioneri, odnosno kao osobe koje su pod kontrolom i nadležnošću te Agencije.

Kako se navodi, ministar odbrane Zoran Đorđević je obišao Agenciju za borbu protiv korupcije i naglasio značaj rada te institucije, kao nezavisnog državnog organa i vodeće institucije u borbi protiv korupcije.

Zaključeno je da u organizacionoj strukturi Ministarstva odbrane postoje unutrašnje jedinice koje mogu nositi rizik od korupcije, zbog čega je neophodno da pored već postojećih službenika Ministarstva koji se smatraju funkcionerima po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 53/2010, 66/2011 - odluka US, 67/2013 - odluka US, 112/2013 - autentično tumačenje i 8/2015 - odluka US) u obzir, između ostalih, budu uzeti i generali i vojni službenici na položaju.

"Postignut je dogovor da će Agencija za borbu protiv korupcije i Ministarstvo odbrane preduzeti neophodne korake, kako bi i ta lica u Nacrtu zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, bila obuhvaćena pojmom javnog funkcionera, odnosno, pod kontrolom i nadležnošću Agencije za borbu protiv korupcije", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Izvor: Vebsajt N1, 03.05.2017.
Naslov: Redakcija