Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O POSREDOVANJU U PROMETU I ZAKUPU NEPOKRETNOSTI: Agencije za prodaju i izdavanje nekretnina traže da se izmeni član Zakona koji propisuje da svi agenti moraju biti u stalnom radnom odnosu. Posrednici traže i da se omogući uvođenje posebnog tzv. fiducionog računa koji ne podleže stečaju, na kome bi čuvali novac klijenata koji je namenjen za obavljanje neophodnih poslova za kupoprodaju nepokretnosti


Agencije za prodaju i izdavanje nekretnina traže izmene Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti ("Sl. glasnik RS", br. 95/2013 - dalje: Zakon) da bi omogućili lakše zapošljavanje i poslovanje u toj oblasti, i smanjile broj zaposlenih na crno. Za tri godine primene Zakona, siva ekonomija u toj oblasti značajno je smanjena što je donelo veće prihode posrednicima, država je povećala poresku dobit, a kupci i prodavci dobili sigurnost, kažu u resornom Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje je dobilo brojne zahteve posrednika, ali i potrošača na tržištu nepokretnosti.

Oko 600 agenata koji imaju položen stručni ispit nisu prijavljeni, jer poslodavci tvrde da nema toliko posla da bi radili puno radno vreme. Zato firme za posredovanje u prometu nekretnina traže da se izmeni član Zakona koji propisuje da svi agenti moraju biti u stalnom radnom odnosu.

Posrednici traže i da se omogući uvođenje posebnog tzv. fiducionog računa koji ne podleže stečaju, na kome bi čuvali novac klijenata koji je namenjen za obavljanje nekih neophodnih poslova za kupoprodaju nepokretnosti.

"U slučaju da papiri nisu u redu pa posrednik mora da angažuje advokata koji će da učini papire podobnim za dalji promet. Sad u toj situaciji posrednici najčešće uzimaju keš, popisuju novčanice, jedan potpuno nesiguran i nezakonit postupak", upozorava Nenad Đorđević iz Klaster nekretnina.

Tako bi agencije bile sigurne da će posao biti plaćen, a klijenti da eventualnim bankrotom posrednika – ne ostanu bez novca. Izmena Zakona biće do kraja 2017. godine, kažu u Ministarstvu trgovine.

"Potrošači su se obraćali Ministarstvu sa nekim predlozima koji su se, pre svega, odnosili na onaj fenomen naplate provizije sa obe strane i u tom smislu predstoji nova regulativa. Pored toga, Ministarstvo želi da obezbedi i egzaktne podatke o veličini tržišta posredovanja u prometu nepokretnosti i sa takvim predlogom ćemo ići u novom zakonu", ističe Željko Stojanović, državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Klaster nekretnina Srbije očekuje i dolazak stranih investitora pomoću članstva u najvećoj svetskoj grupi posrednika u oblasti nekretnina "NER" sa 1,2 miliona firmi u SAD. To udruženje sarađuje sa agencijama za nekretnine iz 69 zemalja, a pored kontakata sa nacionalnim udruženjima trgovaca nekretnina bave se i lobiranjem.

Članstvom u NER, Klaster nekretnina dobiće mogućnost za unapređenje poslovanja i obuke o prometu nekretnina, kao za i privlačenje stranih investicija.

Izvor: Vebsajt RTS, Srđan Dimitrijević, 04.05.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija