Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POGLAVLJE 29: Srbija je spremna za otvaranje oblasti posvećene carinskoj uniji


Srbija je spremna za otvaranje Poglavlja 29, posvećenog pitanju carinske unije, čulo se na konferenciji "Predstavljanje pregovaračke pozicije za Poglavlje 29 carinska unija", u organizaciji Centra Privredne komore Srbije za EU integracije.

Po rečima pomoćnika direktora Uprave carina Veselina Miloševića, to poglavlje je, u suštini, završeno.

"Vlada Republike Srbije je početkom ove godine usvojila tu poziciju. Ministarstvo finansija i Uprava carina spremni su za otvaranje poglavlja koje će, nadam se, biti otvoreno pre leta", istakao je Milošević.

Vršilac dužnosti direktora Uprave carina Miloš Tomić tvrdi da je, što se carine tiče, Srbija već u Evropskoj uniji. On je istakao da je Carina Srbije prošle godine u budžet uplatila 3,5 milijardi evra, što je 230 miliona više nego godinu pre.

Trend povećanja naplate nastavljen je i u prava tri meseca ove godine, ali i praksa da se carinskim prihodima puni gotovo polovina budžeta. Po njegovim rečima, EU je ocenila da Srbija ima jednu od najboljih carinskih uprava, što je rezultiralo najavom otvaranja Poglavlja 29.

"Na to smo ponosni jer smo državi omogućili da je po nekim standardima već u Evropi. Reč je o tranzitu u kojem smo uvođenjem novog kompjuterizovanog sistema probili barijere granica. Zahvaljujući ubrzanim procedurama, našim putevima je prošle godine prošlo 200.000 teretnih vozila više nego 2015. godine i time je sprečeno da se odlije od 30 do 50 miliona evra godišnjeg prihoda koji tranzit donosi", rekao je Tomić.

Da bi se Poglavlje 29 zatvorilo, naglašava Tomić, potrebno je da se, osim tranzita, carina dodatno automatizuje za izvoz i uvoz, što je dugotrajan posao. Ove godine počinje pripremna faza za uvođenje automatizovanog izvoza, uvođenje sistema ulazne i izlazne sažete deklaracije, a potom sledi sistem automatizovanog uvoza.

"Kad sve to bude uvedeno, zajedno s ostalim EU standardima, carinska služba će biti poput svemirskog broda – vrhunski sistem koji predstavlja spoj poslednje reči tehnike i dugogodišnjeg iskustva", tvrdi Tomić.

Uprava carina je u prva dva meseca ove godine zaplenila gotovo istu količinu švercovanih cigareta kao i tokom cele prošle godine. Švercuje se, rekao je Tomić, sve na čemu može da se zaradi. Što se duvanskih proizvoda tiče, iz mode je izašao šverc rezanog duvana, ali je zato pojačan šverc cigareta.

"U 2016. godini carinska služba zaplenila je gotovo 77.000 boksova raznih cigareta, što je oko pet puta više nego 2015. godine. Krijumčarenje droge neprestano je pri vrhu liste jer se ostvaruju enormne zarade. U 2016. godini zaplenjeno je gotovo pola tone različitih droga, najviše marihuane, više od 370 kilograma – ali i 60 kilograma heroina, 14 kilograma ekstazija, 11 kilograma kokaina, četiri kilograma hašiša, koliko i drugih psihoatkivnih supstanci", objasnio je Tomić.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, 04.05.2017.
Naslov: Redakcija