Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O PROGRAMU ISPITA I NAČINU POLAGANJA ISPITA, USLOVIMA ZA STICANJE I ODUZIMANJE LICENCE ZA PROFESIONALNOG UPRAVNIKA I SADRŽINI REGISTRA PROFESIONALNIH UPRAVNIKA: Pravilnik stupa na snagu 6. maja 2017. godine. Privredna komora Srbije će imati glavnu ulogu u licenciranju upravnika, dok će osim njih obuke moći da sprovode i druga pravna lica koja dobiju dozvolu za te kurseve. PKS će biti zadužena i za kontrolu rada upravnika, kao i za formiranje registara sa njihovim imenima


Privredna komora Srbije će tokom maja, a najkasnije početkom juna 2017. godine, početi program obuke za buduće profesionalne upravnike. Kurs će trajati oko mesec dana, pa bi prvi predsednici stambene zajednice trebalo da dobiju licence najkasnije u julu.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donelo je Pravilnik o programu ispita i načinu polaganja ispita, uslovima za sticanje i oduzimanje licence za profesionalnog upravnika i sadržini registra profesionalnih upravnika ("Sl. glasnik RS", br. 41/2017 - dalje: Pravilnik), koji precizira detalje oko održavanja obuka i polaganja ispita, oblasti iz kojih će se pripremati i organizovati obuka za profesionalne upravnike u vezi sa korišćenjem, upravljanjem i održavanjem zgrada, kao i administrativni i finansijski aspekti upravljanja.

Kandidati će morati da prouče i karakteristike zgrade, održavanje i bezbednosne procedure, odnosno da steknu znanja iz protivpožarne zaštite. Jedno od poglavlja koje će morati da iščitaju i nauče je i kultura komunikacije sa stanarima zgrade koji su u stvari budući klijenti profesionalnih upravnika.

Privredna komora će imati glavnu ulogu u licenciranju upravnika, dok će osim njih obuke moći da sprovode i druga pravna lica koja dobiju dozvolu za te kurseve. PKS će biti zadužena i za kontrolu rada upravnika, kao i za formiranje registara sa njihovim imenima.

"Nemamo tačan datum početka obuka, ali se nadamo da će otpočeti krajem maja ili početkom juna. Polaznike će obučavati predavači koji imaju profesionalno iskustvo u tematskim oblastima koje su regulisane Pravilnikom. Postoji veliko interesovanje potencijalnih polaznika i svakog dana imamo upite", kažu u PKS.

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je u decembru 2016. godine Zakon o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 - dalje: Zakon), koji predviđa da svaka zgrada ima registrovan kućni savet i upravnika zgrade. Ovim Zakonom je precizirano da, ukoliko se stanari među sobom ne dogovore oko izbora upravnika, mogu da izaberu profesionalnog upravnika sa spiska Privredne komore Srbije, a ukoliko se ne dogovore oko profesionalnog upravnika, lokalna samouprava će im na određeno vreme uvesti prinudnog upravnika zgrade.

Samo profesionalni upravnici moraju proći obuku i položiti ispit za licencu, dok tu obavezu nemaju stanari koje komšije izaberu da upravljaju zgradom.

Izvor: Vebsajt 021, 04.05.2017.
Naslov: Redakcija