Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI PRAVILNIK O KOZMETIČKIM SALONIMA: PRAVILNIK PREDVIđA DA MLAđI OD 18 GODINA NEćE MOćI U SOLARIJUM, DOK ćE PUNOLETNA LICA MOćI DA KORISTE SOLARIJUM ISKLJUčIVO AKO POTPIšU DOKUMENT U KOJEM ćE BITI NAPISANA OBAVEšTENJA O SVIM RIZICIMA KOJIMA SE IZLAżU


U Srbiji će uskoro mlađima od 18 godina biti zabranjeno sunčanje u solarijumima zbog njihovog kancerogenog dejstva.

Sa druge strane stariji od 18 godina solarijum će moći da koriste isključivo ako potpišu dokument u kojem će biti napisana obaveštenja o svim rizicima kojima se izlažu.

Ove novine naći će se u prvom Pravilniku o kozmetičkim salonima koji bi trebalo da stupi na snagu u junu 2016. godine.

Srbija bi, takođe, već naredne godine mogla u potpunosti da zabrani upotrebu solarijuma, u skladu sa preporukama Evropske unije.

Ovako stroga pravila za upotrebu solarijuma biće uvedena zato što sve veći broj ljudi oboleva od melanoma, najopasnije vrste raka kože. U Srbiji se godišnje otkrije od 500 do 600 novih slučajeva obolelih od ove bolesti.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut", zabeležen je porast obolevanja kod mladih koji imaju do 29 godina, i to pre svega kod devojaka. Porast obolevanja mladih žena povezan je sa povećanim izlaganjem suncu, ali i korišćenjem solarijuma.

Smatra se da je korišćenje solarijuma odgovorno za više od 450.000 slučajeva pojave melanoma godišnje u svetu, a samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik za pojavu ove opake bolesti.

Pomoćnik ministra zdravlja i načelnik Sektora za inspekcijske poslove, Zoran Panajotović, potvrdio je da će novim Pravilnikom biti pooštreni uslovi za korišćenje solarijuma, kao i inspekcijski nadzori nad salonima.

On najavljuje i da bi Srbija sledeće godine mogla u potpunosti da zabrani solarijume.

"Imajući u vidu da postoje različita viđenja korišćenja solarijuma i da su neke zemlje već zabranile njegovu upotrebu, EU je dala preporuka da se od 2017. godine solarijumi više ne koriste. I Srbija će se voditi tim preporukama i, ukoliko stav EU po tom pitanju bude definitivan, donećemo odluku u skladu sa tim", naveo je Panajotović.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 04.05.2016.