Zastava Bosne i Hercegovine

MEMORANDUM O SARADNJI U OBLASTI PRAVOSUĐA I PROCESU PRIDRUŽIVANJA SRBIJE EVROPSKOJ UNIJI U POGLEDU POGLAVLJA 23 I 24: €� DOGOVORENO IMENOVANJE LICA ZA VEZU PRI MINISTARSKIM KABINETIMA, KAO I TO DA SE NAJMANJE JEDANPUT MESEčNO ODRżAVAJU ZAJEDNIčKI SASTANCI NA EKSPERTSKOM NIVOU €�


Ministar pravde u Vladi Republike Srbije, Nikola Selaković i ministar pravde Mađarske, Laslo Tročanji, potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o saradnji u oblasti pravosuđa i procesu pridruživanja Srbije EU u pogledu poglavlja 23 i 24.

Selaković je nakon potpisivanja ovog dokumenta istakao da je on samo jedna od uzlaznih lestvica u napretku odnosa Srbije i Mađarske, kao i da je važan za početak gradnje boljih i kvalitetnijih odnosa resornih ministarstava i stvaranje uslova za bolje i progresivnije odnose pravosuđa dveju zemalja.

"Cilj Memoranduma jeste uspostavljanje saradnje kada je u pitanju podrška Srbiji u pregovaračkom postupku, reformi pravosuđa, zajedničkim obukama i edukacija naših službenika, ali i unapređenje manjinskih prava u sferi pravosuđa", objasnio je ministar.

On je podsetio na to da su 2010. godine Srbija i Mađarska potpisale Sporazum o promovisanju evropskih integracija Srbije, koji je, kako je istakao, tokom prethodnih godina unapređen, pri čemu je dao vidljive rezultate.

"Memorandum je samo produžetak saradnje na konkretnom nivou", precizirao je Selaković i naveo da je dogovoreno imenovanje lica za vezu pri ministarskim kabinetima, kao i to da se najmanje jedanput mesečno održavaju zajednički sastanci na ekspertskom nivou.

"Takođe", kako je dodao, "na sastanku je bilo reči i o unapređenju međunarodnog pravnog saobraćaja Srbije i Mađarske, odnosno modernizaciji, jer je Mađarska šengen kapija za ulazak u EU za sve građane Srbije, ali i trećih zemalja koji preko Srbije idu ka EU".

Ministarstvo pravde će u toku ove godine poslati stručnjake na četvoromesečnu obuku u resorno ministarstvo Mađarske, koje ima veliko iskustvo u postupku evropskih integracija i primeni evropskih standarda, najavio je ministar.

Tročanji je poručio da će Vlada Mađarske pomagati Srbiji po svim pitanjima koja se odnose na evropske integracije.

"Mađarska izuzetno ceni put koji je Srbija prešla tokom prethodnih godina i želimo da joj pomažemo i ubuduće", potvrdio je on i ukazao na to da će se podrška Mađarske Srbiji u pravcu EU ogledati, pored ostalog, i kroz razmenu eksperata.

Prema njegovim rečima, u postupku pregovora sa EU od velikog značaja su poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, zbog čega je veoma važan rad u tim oblastima.

Tročanji je preneo da su na sastanku razmenjena mišljenja i o manjinama, ulozi nacionalnih saveta nacionalnih manjina, njihovom prisustvu u pravosuđu i drugim oblastima društva.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 4.5.2015.