Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O KORIŠĆENJU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE: Nema priključenja novih OIE elektrana zbog rizika po rad elektroenergetskog sistema


Odlažu se postupci priključenja elektrana koje koriste varijabilne obnovljive izvore energije usled utvrđenog postojanja rizika po siguran rad elektroenergetskog sistema zbog nedostatka rezerve za balansiranje sistema, saopštio je EMS AD. Na spisku objekata koji ne podležu eventualnom odlaganju priključenja nalazi se 27 vetroelektrana i pet solarnih elektrana.

Planom razvoja prenosnog sistema Republike Srbije za period od 2023. do 2032. godine, na koji je Agencija za energetiku dala saglasnost pre nekoliko dana, utvrđeno je da su maksimalni kapaciteti OIE koje sistem može da balansira 5800 MW (4800 MW u vetroelektranama i 1000 MW u solarnim kapacitetima).

Pozivajući se na Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije ("Sl. glasnik RS", br. 40/2021 i 35/2023), EMS ističe da se odlaganje procesa priključenja ne primenjuje za objekte za koje je sa operatorom prenosnog sistema, u trenutku izrade analize adekvatnosti, zaključen ugovor o izradi studije priključenja objekta. Spisak ovih objekata je dat u okviru Plana razvoja prenosnog sistema.

Na spisku objekata koji ne podležu eventualnom odlaganju priključenja, u koji je eKapija imala uvid, nalazi se 27 vetroelektrana: Alibunar 1, Alibunar 2, Banat, Banat 3, Banatsko Novo Selo, Banat 2, Uljma, Bašaid, Bela Anta, Bela Anta 2, Crni Vrh Power, Čibuk 2, Čestobrodica, Elicio Ali 2, Kostolac, Krivača, Maestrale Ring, Nikine Vode, Plandište 1, Pupin, Torak, Vetrozelena, Celzijus 1, Elicio Wind 01, GEX Wind 1, Košava, Novo Selo 2. Njihova ukupna instalisana snaga je 4199,52 MW.

Na spisku se nalazi i pet solarnih elektrana: Solarina, Adria Solea Sjenica, Kima Solar, PV Power Plant, Uljma, ukupne instalisane snage 352 MW.

Takođe, kako napominje EMS, odlaganje priključenja na prenosni sistem se ne primenjuje na elektrane koje koriste varijabilne obnovljive izvore energije ako podnosilac zahteva za izradu Studije priključenja:

- obezbedi novi kapacitet za pružanje pomoćne usluge sekundarne rezerve koji će biti ponuđen operatoru prenosnog sistema za sistemsku uslugu sekundarne regulacije frekvencije i snage razmene ili

- iz sopstvenih postojećih proizvodnih kapaciteta izdvoji nov kapacitet za pružanje pomoćne usluge koji će biti ponuđen operatoru prenosnog sistema za sistemsku uslugu sekundarne regulacije frekvencije i snage razmene ili

- obezbedi da drugi učesnik na tržištu, umesto njega, obezbedi novi kapacitet za pružanje pomoćne usluge sekundarne rezerve koji će biti ponuđen operatoru prenosnog sistema za sistemsku uslugu sekundarne regulacije frekvencije i snage razmene.

EMS podseća da je prilikom izrade Plana razvoja prenosnog sistema Republike Srbije za period od 2023. do 2032. godine sprovedena i analiza adekvatnosti proizvodnje i prenosnog sistema.

- U skladu sa članom 67a stav 2. Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, ukoliko sprovedena analiza adekvatnosti ukaže na rizike po siguran rad elektroenergetskog sistema usled nedostatka rezerve za balansiranje sistema, kao i na postojanje opravdanosti mere odlaganja priključenja, operator prenosnog sistema objavljuje na svojoj internet stranici, u roku od deset radnih dana od davanja saglasnosti Agencije na plan razvoja prenosnog sistema, a čiji je sastavni deo analiza adekvatnosti, obaveštenje o nastupanju uslova za odlaganje postupka priključenja elektrana koje koriste varijabilne obnovljive izvore energije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 02.04.2024.
Naslov: Redakcija