Zastava Bosne i Hercegovine

Ministarstvo finansija objavilo je 3. aprila 2023. godine Objašnjenje u vezi sa podnošenjem poreske prijave na obrascu PP OPO za prvi kvartal 2023. godine, za poreske obveznike koji porez plaćaju samooporezivanjem


U objašnjenju je, između ostalog, navedeno da "...poreski Obveznici koji ostvaruju prihod za koji se poreska prijava podnosi kvartalno, za prvi kvartal 2023. godine (obuhvata prihode ostvarene u periodu od 1. januara do 31. marta) podnose poresku prijavu na Obrascu PP OPO - Poreska prijava o obračunatom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na zaradu/drugu vrstu prihoda od strane fizičkog lica kao poreskog obveznika.

Obveznici koji su ostvarili prihode u prvom kvartalu 2023. godine, mogu pre sticanja tehničkih uslova za podnošenje poreske prijave na Obrascu PP OPO-K da podnesu poresku prijavu na Obrascu PP OPO počev od 3. aprila 2023. godine (1. i 2. april 2023. godine su neradni dani) do dana sticanja tehničkih uslova za primenu navedenog pravilnika o izmenama i dopunama. Obaveštenje o danu sticanja tehničkih uslova biće objavljeno na internet stranici Poreske uprave i Ministarstva finansija.

Poreski obveznici koji ne podnesu poresku prijavu za prvi kvartal 2023. godine na Obrascu PP OPO, za taj kvartal podnose poresku prijavu na Obrascu PP OPO-K. Poreska prijava na Obrascu PP OPO-K podnosi se počev od narednog dana od dana kada je podatak o sticanju tehničkih uslova objavljen na internet stranici Poreske uprave i Ministarstva finansija. Krajnji rok za podnošenje poreske prijave na Obrascu PP OPO-K je 30 dana od narednog dana kada je objavljen pomenuti podatak."

Ceo tekst objašnjenja možete pronaći u našoj elektronskoj bazi, kao i na sajtu Ministarstva finansija, na sledećem linku: https://www.mfin.gov.rs/dokumenti2/objanjenje-u-vezi-sa-podnoenjem-poreske-prijave-na-obrascu-pp-opo-za-prvi-kvartal-2023-godine-za-poreske-obveznike-koji-porez-plaaju-samooporezivanjem

Detaljnije o oporezivanju tzv. radnika sa interneta - frilensera pročitajte u stručnom komentaru OPOREZIVANJE PRIHODA KOJI FIZIČKA LICA OSTVARUJU PO OSNOVU UGOVORENE NAKNADE OD AUTORSKIH I SRODNIH PRAVA I UGOVORENE NAKNADE ZA IZVRŠENI RAD, NA KOJE SE POREZ I DOPRINOSI PLAĆAJU SAMOOPOREZIVANJEM • Novi način oporezivanja prihoda frilensera • koji smo objavili u aprilskom broju Poresko-računovodstvenog instruktora, kao i u elektronskoj bazi Paragraf Lex.”

Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 05.04.2023.