Zastava Bosne i Hercegovine

DIGITALIZACIJA ZDRAVSTVENOG SISTEMA: Uspostavljanjem jedinstvenog informacionog sistema u zdravstvu biće omogućeno da se objedine svi podaci o lečenju svakog pacijenta, retkim bolestima, broju zdravstvenih radnika, specijalizacijama, opremi, lekovima, listama čekanja i ostalo


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je sednici Koordinacionog tela za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu Srbije, na kojoj se razgovaralo o koracima koji će doprineti unapređenju tog sistema, kao i olakšati rad zdravstvenim radnicima i pomoći pacijentima u lečenju.

Brnabić je ukazala na to da država ulaže velika sredstva u zdravstvo, ali da treba da se poveća transparentnost, kako bi se videli rezultati tih ulaganja, a građani osetili dobrobit toga.

Premijerka je dodala da treba da se radi na povećanju vidljivosti informacija zdravstvenim radnicima, ali i bezbednosti podataka, kako bi Srbija imala dobro organizovano zdravstvo koje će biti usklađeno sa potrebama svih zdravstvenih institucija, zdravstvenih radnika i prvenstveno pacijenata.

Ona je takođe istakla da će uspostavljanjem jedinstvenog informacionog sistema u zdravstvu biti omogućeno da se objedine svi podaci koji će omogućiti da prave, tačne i kompletne informacije budu u jedinstvenoj bazi podataka - o lečenju svakog pacijenta, retkim bolestima, broju zdravstvenih radnika, specijalizacijama, opremi, lekovima, listi čekanja i ostalo.

Digitalizacija u zdravstvu će uštedeti vreme, olakšati i ubrzati lečenje većeg broja pacijenata, naglasila je premijerka i dodala da je planirano da se radi i na edukaciji, kako lekara, tako i građana, o mogućnostima elektronskih servisa koji će im biti dostupni.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je naglasila da ima puno dobrih stvari koje su do sada urađene, ali da ih treba unaprediti i raditi na poboljšanju postojećeg sistema.

Koordinaciono telo formirano je imajući u vidu kompleksnost zdravstvenog sistema koji zahteva multisektorski pristup.

Sednici su prisustvovali i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, kao i predstavnici institucija zdravstvenog sistema.

Izvor: Vebsajt Vlada, 30.03.2023.
Naslov: Redakcija