Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Tri udruženja rodite-lja koji sumnjaju da su im novorođenčad oteta negoduju zbog nepostupanja tužilaca, ote-žanog prikupljanja dokaza, ali i politizacije ove teme


Pred­stav­ni­ci tri udru­že­nja ro­di­te­lja ko­ji sum­nja­ju da su im be­be ote­te na ro­đe­nju od­lu­či­li su da upu­te ur­gen­ci­ju Re­pu­blič­kom jav­nom tu­ži­la­štvu. Ovaj po­tez usle­dio je, ka­ko su ob­ja­sni­li na­kon ju­če­ra­šnje sed­ni­ce Ko­mi­si­je za is­tra­ge o ne­sta­lim be­ba­ma, zbog ne­po­stu­pa­nja tu­ži­la­ca u tri slu­ča­ja zbog ko­jih su pod­ne­li kri­vič­ne pri­ja­ve pro­tiv na­vod­nih ot­mi­ča­ra de­ce.

Reč je o slu­ča­je­vi­ma o ko­ji­ma smo pri­ku­pi­li po­dat­ke i pod­ne­li pri­ja­ve nad­le­žnim tu­ži­la­štvi­ma pre dve i tri go­di­ne. Je­dan od po­stu­pa­ka vo­di se pred Vi­šim tu­ži­la­štvom u Srem­skoj Mi­tro­vi­ci, ali ne­ma­mo ni­ka­kve po­vrat­ne in­for­ma­ci­je i ne zna­mo da li je vo­đe­na is­tra­ga. Reč je o slu­ča­ju u ko­jem je je­dan par be­bu sta­ru tri da­na upi­sao kao ro­đe­nu, iako se že­na ni­je po­ro­di­la. Upra­vo je to je­dan od mo­de­la na ko­ji na­i­la­zi­mo ka­da je reč o kra­đi be­ba – fik­ti­van upis po­ro­đa­ja. Tu­ži­la­štva su du­žna da re­a­gu­ju po na­šim pri­ja­va­ma i da nas o to­me oba­ve­šta­va­ju, ali se to ne de­ša­va. Zbog to­ga smo tra­ži­li i taj zah­tev po­na­vlja­mo – da se osnu­je po­seb­no tu­ži­la­štvo ko­je bi se ba­vi­lo sa­mo ovim slu­ča­je­vi­ma – ka­že Ra­di­ša Pa­vlo­vić, pred­sed­nik Udru­že­nja za isti­nu i prav­du o be­ba­ma i član vla­di­ne ko­mi­si­je.

On je pod­se­tio i na slu­čaj Mla­đa­na Ra­di­vo­je­vi­ća, ko­jem je DNK ana­li­za po­tvr­di­la sum­nje da je otet od bi­o­lo­ške po­ro­di­ce, a nje­go­voj maj­ci Mi­li­ci da ni­je isti­na ono što joj je re­če­no u bol­ni­ci – da joj je be­ba pre­mi­nu­la. Put do isti­ne je bio te­žak bu­du­ći da su, sve­do­či Pa­vlo­vić, nad­le­žni cen­tri za so­ci­jal­ni rad od­bi­ja­li da do­sta­ve neo­p­hod­nu do­ku­men­ta­ci­ju.

Na­kon ovog do­ka­za­nog slu­ča­ja ima­mo pu­no pra­vo da tra­ži­mo osni­va­nje po­seb­nog tu­ži­la­štva jer dr­žav­ni or­ga­ni ne po­stu­pa­ju po na­šim pri­ja­va­ma i ne do­sta­vlja­ju nam tra­že­ne po­dat­ke. Šte­tu nam na­no­si i po­li­ti­za­ci­je ove te­me, u ko­joj po­je­din­ci obe­ća­va­ju ro­di­te­lji­ma da će s po­zi­ci­je na­rod­nih po­sla­ni­ka re­ši­ti nji­ho­ve slu­ča­je­ve. A pret­hod­no su od­bi­li da uče­stvu­ju u ra­du ko­mi­si­je ko­ja ima ta­kva ovla­šće­nja da joj se svi dr­žav­ni or­ga­ni i in­sti­tu­ci­je sta­ve na ras­po­la­ga­nje u pri­ku­plja­nju či­nje­ni­ca i do­ka­za ka­ko bi se do­šlo do isti­ne – uka­zao je Pa­vlo­vić

On je do­dao i da ima sa­zna­nja da je od 2007. go­di­ne uni­šta­va­na do­ku­men­ta­ci­ja, dok se je­dan deo na­la­zi i u Bez­bed­no­sno-in­for­ma­tiv­noj agen­ci­ji (BIA). Ko­mi­si­ja je od­lu­či­la da upu­ti di­rek­to­ri­ma Ar­hi­va Sr­bi­je, In­sti­tu­tu za neo­na­to­lo­gi­ju, Re­pu­blič­koj jav­noj tu­ži­telj­ki Za­gor­ki Do­lo­vac i pred­stav­ni­ci­ma BIA po­ziv za uče­šće u na­red­nim sed­ni­ca­ma.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, V. M. A., 01.04.2022.
Naslov: Redakcija