Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O DRŽAVNIM I DRUGIM PRAZNICIMA U REPUBLICI SRBIJI: Povodom Uskrsa za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica, koji slave po gregorijanskom kalendaru, neradni dani su od 15. do 18. aprila 2022. godine


Uskrs je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a ove godine se slavi 24. aprila po pravoslavnom, a 17. aprila po katoličkom kalendaru.

Uskrs se uvek slavi u nedelju i ne može da bude pre 4. aprila, ali ni posle 8. maja, a zanimljivo je da će se 2025. godine preklopiti katolički i pravoslavni u istom danu, 20. aprila.

Po crkvenom kalendaru, Vaskrs se slavi tri dana.

Ove godine katolici Uskrs praznuju od 15. do 18. aprila 2022. godine, pa su petak, 15. april, i ponedeljak, 18. april 2022. neradni dani.

Pravoslavci će biti slobodni od petka, 22. aprila, 23. aprila je poslednji dan Velikog posta, Vaskrs pada 24. aprila, a neradan je i ponedeljak, 25. april 2022. Prodavnice obično rade skraćeno na Veliki petak, na dan Uskrsa ne rade, a u subotu i ponedeljak rade normalno.

Vernici obeležavanje "najradosnijeg hrišćanskog praznika" počinju već u Veliki četvrtak 21. aprila, koji je po biblijskom predanju poslednji dan Isusove slobode kad se desila i legendarna Tajna večera. Veliki petak je ove godine 22. aprila i nosi sećanje na raspeće Isusa Hrista. Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti, je 23. aprila, da bi 24. aprila osvanula nedelja, Uskrs ili Vaskrs, kojim se slavi Isusov povratak u život. Srpska pravoslavna crkva obeležava drugog dana Vaskrsa - Vaskršnji ponedeljak, pa je i 25. april neradan dan.

Praznik rada takođe donosi produženi vikend i četiri slobodna dana u nizu. Prolećni raspust zato ove godine počinje u petak, 22. aprila 2022, a završava se u utorak, 3. maja, pa će prvi školski dan biti 4. maj.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, 30.03.2022.
Naslov: Redakcija