Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O TRŽIŠTU KAPITALA: Rok za dostavljanje godišnjih izveštaja 4. maj 2022. godine


Članom 50. Zakona o tržištu kapitala ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011, 112/2015, 108/2016, 9/2020 i 153/2020 – dalje: Zakon) propisano je da je javno društvo dužno da sastavi godišnji izveštaj, da ga objavi i dostavi Komisiji za hartije od vrednosti, a regulisanom tržištu, odnosno MTP dostavlja ovaj izveštaj ukoliko su hartije od vrednosti tog društva uključene u trgovanje, i to najkasnije četiri meseca nakon završetka svake poslovne godine.

Kako je ove godine rok za dostavljanje godišnjih izveštaja 30. april, subota, neradan dan, obaveštavaju se javna društva da rok za predaju izveštaja ističe prvog narednog radnog dana – u sredu, 4. maja 2022. godine u 18.00 časova do koliko radi Portal za elektronsku dostavu informacija Komisije za hartije od vrednosti.

Zakon ne propisuje izuzetke za javna društva, niti daje Komisiji ovlašćenja da može osloboditi javna društva od ove obaveze. Takođe ukazujemo da je članom 290. Zakona nedostavljanje finansijskih izveštaja na vreme i njihovo neobjavljivanje propisano kao prekršaj.

Bilans stanja, bilans uspeha, izveštaj o ostalom rezultatu, izveštaj o tokovima gotovine i izveštaj o promenama na kapitalu sastavljaju se u skladu sa strukturom i sadržajem koji su definisani obrascima godišnjih, polugodišnjih i kvartalnih izveštaja dostupnih na internet stranici Komisije za hartije od vrednosti (GFI-PD, GFI-OSIG/RE, GFI-B, PFI-PD, PFI-OSIG/RE, PFI-B, PFI-ZIF, PFI-BDD, KFI-PD, KFI-OSIG/RE, KFI-B, KFI-ZIF, KFI-BDD). Napominjemo da su obrasci promenjeni za javna društva i banke.

Više podataka o samom Portalu za dostavljanje informacija Komisiji za hartije od vrednosti kao i uputstva za njegovo korišćenje možete naći u delu Informacije o Portalu.

Izvor: Vebsajt Komisija za hartije od vrednosti, 31.03.2022.
Naslov: Redakcija