Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FISKALIZACIJI: NALED apeluje na privrednike da pređu na novi sistem elektronske fiskalizacije


Nacionalna alijansa za lokalni ekonomki razvoj (NALED) apelovala je na privrednike da pređu na sistem elektronske fiskalizacije i nabave nove uređaje jer je ostalo još mesec dana do njegove primene.

- Obveznici elektronske fiskalizacije za mesec dana biće zanatlije, trgovci, frizeri, kozmetičari, moleri, keramičari, sportski klubovi. Isti rok ostao je i javnoj upravi i privrednicima koji s njima posluju da pređu na sistem elektronskog prihvata i izdavanja faktura - navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da će te reforme unaprediti naplatu, a biće bolja i kontrola celog platnog prometa u zemlji.

Produženja roka za obavezno korišćenje novih kasa, kako je navedeno, "ne bi trebalo da bude, a inspekcije će ubrzo, kako se čini, krenuti da kontrolišu sve obveznike da li su u novom sistemu fiskalizacije".

- Osim kvalitetnije usluge za potrošače, ovaj sistem doneće i značajne uštede u novcu i vremenu koje se ranije trošilo na štampanje kopija računa, čuvanje kontrolnih traka, arhiviranje, skladištenje i godišnje servisiranje fiskalnih kasa - rekao je šef Jedinice za konkurentnost u NALED-u Marko Danon.

Prema rečima Danona, e-fiskalizacija rasteretiće svakog odgovornog trgovca, jer ih inspektori neće bespotrebno obilaziti i proveravati.

Iz NALED-a apeluju na knjigovodstvene agencije da pomognu klijentima da se što pre prilagode novom sistemu.

Zahvaljujući novom softverskom rešenju, svaki fiskalni račun u trenutku izdavanja biće zabeležen i na serveru Poreske uprave, što će pomoći kontrolnim organima da jasno i pravovremeno uoče neuobičajeno ponašanje i pritisak preusmere na one koji krše zakon.

Prema podacima Poreske uprave, prošle godine nepravilnosti u izdavanju računa otkrivene su u čak 41 odsto nadziranih objekata koji su zato privremeno zatvoreni.

U Hrvatskoj, koja je digitalnu fiskalizaciju uvela 2013. godine, za prvih šest godina su, kako je navedeno, povećali efikasnost otkrivanja neizdavanja računa četiri puta, iako im je novi sistem omogućio da broj kontrola smanje tri puta i bolje iskoriste resurse poreske uprave.

U Srbiji će boljoj naplati poreza doprineti i efikasnija kontrola nad razmenom faktura putem novog centralizovanog informacionog sistema za slanje, prijem i čuvanje elektronskih faktura.

Od 1. maja, više od 10.000 korisnika javnih sredstava prelazi na novi model elektronskog fakturisanja, a do januara 2023. pridružiće im se i svih 125.000 obveznika poreza na dodatu vrednost (PDV).

Taj sistem zastupljen je u gotovo svim evropskim zemljama, a pored Srbije još 80 zemalja u svetu se nalazi u nekoj od faza primene ili uvođenja.

- Od kada je najavljeno uvođenje e-faktura, NALED je u saradnji sa Ministarstvom finansija i uz finansijsku podršku Britanske ambasade, putem projekta 'Mali biznis informator', organizovao više od 30 edukativnih ;radionica i obuka za korišćenje novog sistema. Ukupno je kroz obuke prošlo oko 2.000 polaznika iz javnog i privatnog sektora, dok video tutorijali beleže više od 50.000 pregleda - navedeno je u saopštenju.

Izvor: Vebsajt eKapija, 01.04.2022.
Naslov: Redakcija