Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI MODEL FISKALIZACIJE - NAJNOVIJE IZMENE PRAVILNIKA IZ OBLASTI FISKALIZACIJE I PRAVILNIKA O PDV I AKTUELNA PITANJA U VEZI SA EVIDENTIRANJEM PROMETA NA MALO: Paragraf organizuje vebinar 19. aprila 2022. godine


Kompanija Paragraf organizovaće, 19. aprila 2022. godine, vebinar na temu “Novi model fiskalizacije - najnovije izmene pravilnika iz oblasti fiskalizacije i Pravilnika o PDV i aktuelna pitanja u vezi sa evidentiranjem prometa na malo”.

Rok za primenu novog modela fiskalizacije nije pomeren, što znači da svi obveznici novog sistema od 1. maja 2022. godine moraju da imaju nove fiskalne uređaje i da izdaju fiskalne račune u skladu sa novim Zakonom o fiskalizaciji ("Sl. glasnik RS", br. 153/2020 i 96/2021).

Novim propisima o fiskalizaciji je predviđen širi obuhvat fiskalizacije u pogledu obveznika, ali i potpuno nova tehnička rešenja zbog čega ima puno nedoumica u praksi. U prelaznom periodu su usvojene mnoge izmene podzakonskih akata u pogledu kruga obveznika, evidentiranja avansa na malo, izdavanja fiskalnih računa i drugih važnih pitanja u pogledu evidentiranja prometa na malo preko fiskalnog uređaja. Takođe, u praksi postoji dosta nedoumica u pogledu obaveze, ali i same tehnike evidentiranja prometa na malo kada je u pitanju prodaja osnovnih sredstava, promet diplomatskim predstavnicima i stranim licima, kao i drugim specifičnim slučajevima, s obzirom na razlike u odnosu na stari sistem fiskalizacije.

Iz navedenih razloga, na savetovanju će biti reči o načinu evidentiranja prometa preko fiskalnog uređaja, ali i brojnim spornim pitanjima koja nisu detaljno uređena.

Polaznici će se kroz predavanja i odgovore na pitanja upoznati sa novim modelom fiskalizacije i načinom evidentiranja prometa preko fiskalnog uređaja.

Vebinar je namenjen računovođama, poreskim savetnicima, finansijskim direktorima, kao i svim licima koja u svom radu primenjuju propise o fiskalizaciji i vrše promet na malo.

Teme vebinara:

  • Najnovije izmene pravilnika iz oblasti fiskalizacije i Pravilnika o PDV
  • Osvrt na izmene i određivanje obveznika fiskalizacije
  • Nedobitne organizacije kao obveznici fiskalizacije
  • Evidentiranje avansa preko fiskalnog uređaja
  • Evidentiranje prometa na malo sa identifikacijom kupca
  • Druga aktuelna pitanja

Predavači:

  • Aleksandar Milanović - glavni i odgovorni urednik stručnog časopisa „Poresko-računovodstveni instruktor“,
  • Ana Đorđević - Odgovorni urednik izdanja - koordinator časopisa “Poresko-računovodstveni instruktor”.

Detaljne informacije o vebinaru (način prijave, informacije u vezi sa kotizacijom i ostale korisne informacije) možete saznati na stranici “Novi model fiskalizacije - najnovije izmene pravilnika iz oblasti fiskalizacije i Pravilnika o PDV i aktuelna pitanja u vezi sa evidentiranjem prometa na malo“.

Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 04.04.2022.