Zastava Bosne i Hercegovine

UNIJA POSLODAVACA SRBIJE: Smanjeni prihodi u 70 odsto preduzeća, zbog virusa korona


U 2020. godini 70 odsto preduzeća u Srbiji imalo je niže prihode nego godinu dana ranije. Približno četvrtina zadržala je nivo prihoda, a samo četiri odsto firmi ostvarilo je rast, pokazuju rezultati istraživanja koje je sprovela Unija poslodavaca Srbije, uz podršku Međunarodne organizacije rada.

Anketa, sprovedena među više od 400 preduzeća krajem 2020. i početkom 2021. godine, potvrdila je da kriza, izazvana koronavirusom i merama za sprečavanje širenja pandemije, nije poštedela nijedan sektor, ali da postoji bitna razlika u položaju određenih privrednih grana.

"U sektoru HORECA (ugostiteljstvo) trećina anketiranih firmi prijavila je pad prihoda veći od 80 odsto, dok je među nisko tehnološkim preduzećima 83 odsto firmi zabeležilo pad prihoda", navodi Unija poslodavaca.

Mere Vlade Republike Srbije privreda ocenjuje kao izuzetno snažne (po udelu u BDP) i kao nesumnjivu pomoć. Međutim, anketa pokazuje da podrška nije bila prilagođena potrebama pojedinih sektora.

"Većina ugroženih preduzeća nije dobila dovoljno pomoći i očigledna je potreba za ciljanim merama, kako bi se delotvornije koristila raspoloživa sredstva. Za 37 odsto preduzeća mere Vlade Srbije su bile adekvatne, a osam odsto kaže da su spasile njihova preduzeća. Za 10 odsto ispitanih mere Vlade su potpuno neadekvatne ili nedovoljne, a četvrtina kaže da su mogle biti bolje", navodi Unija.

Mera podrške koja je najviše iskorišćena je minimalna zarada za zaposlene, a najmanje preduzeća koristilo je kredite Fonda za razvoj ili iz Garantne šeme.

"Više od pola firmi nedostatak finansijskih sredstava pokrivalo je iz svojih rezervi (55%), moratorijum na kredite koristila je trećina preduzeća, a kredite banaka, ili Fonda za razvoj, kao i garantne šeme po 17 odsto. Probleme sa finansijama nije imalo 17 odsto privrednih subjekata", pokazuju podaci ovog istraživanja.

"Ohrabrujuće deluje da skoro 70 odsto preduzetnika najavljuje da neće smanjivati broj zaposlenih. Otpuštanja su verovatna kod 15 odsto anketiranih, ali taj nedostatak radnih mesta trebalo bi da nadoknadi onih 16 odsto preduzeća koja veruju da će u narednom periodu imati novo zapošljavanje. Kod velikih firmi čak trećina veruje u takav optimistički scenario", ističe se u saopštenju Unije poslodavaca.

Kad je reč o budućnosti, skoro 30 odsto preduzeća smatra će im biti potrebna dodatna podrška kako bi postali ili ostali održivi u svom poslovanju.

"Ovaj procenat je najveći kod mikro preduzeća (34%), a daleko najmanji kod velikih firmi (samo 6%). Ovi procenti potvrđuju opšti zaključak da je kriza najviše pogodila mikro i mala preduzeća, a da su velike kompanije potvrdile daleko veću otpornost na udar krize", ukazuje Unija poslodavaca Srbije.

Izvor: Vebsajt N1, 31.03.2021.
Naslov: Redakcija