Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O PONUDI ZAMENSKOG PUTOVANJA ZA TURISTIČKO PUTOVANJE KOJE JE OTKAZANO ILI NIJE REALIZOVANO USLED BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2: Zamenski vaučeri imaće prednost u realizaciji putovanja


Svi građani Srbije koji su prošle godine uzeli zamenske vaučere, imaće ove godine prednost u realizaciji aranžmana, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ističe da se, prema podacima JUTA, najveći broj ugovora o putovanjima prošle godine odnosio na Grčku, čak 85 odsto.

"Prema podacima JUTA, zaključeno je 140.000 ugovora, što znači da je reč o oko 220.000 građana koji bi trebalo da ostvare svoja prava. Oni će apsolutno imati prednost, mogu da očekuju do kraja godine da će moći da ostvare svoje vaučere u Grčkoj čim se otvori letnja sezona", rekla je Matić.

Na pitanje kako će biti realizovani oni vaučeri u agencijama koje nisu dobile licencu, Matić je odgovorila da u Srbiji ima oko 100 agencija koje imaju licence, a druge koje nisu mogle da obezbede garanciju ili osiguranje vezano za putne aranžmane, prešle su na režim turističkih agencija koje rade kao posrednici.

"To ih ni u jednom trenutku ne sprečava da realizuju putovanja koja su prošle godine bila dogovorena", rekla je Matić.

Upitana kome građani koji imaju pravo na zamenska putovanja da se obrate ukoliko agencija više ne postoji, Matić je rekla da se obrate turističkoj inspekciji, koja će reagovati i sigurno zaštiti prava putnika.

"Međutim, mi nemamo podatke da agencije ne postoje. Mi imamo podatke da su agencije preregistrovane i ako su bile organizatori putovanja, sada su posrednici u prodaji putnih aranžmana", rekla je Matić.

Izvor: Vebsajt Politika, 29.03.2021.
Naslov: Redakcija