Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Za najteže prekršaje vozačima neće biti oduzimana vozila, iako je ta mogućnost najavljivana više puta u prethodne dve godine


Neodgovorni vozači suočavaju se od 3. aprila 2018. godine sa znatno strožim kaznama za vožnju pod dejstvom alkohola, prekoračenje brzine, telefoniranje za volanom, nekorišćenje pojaseva i auto-sedišta za decu.

Reč je o najbitnijim novinama prema Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 24/2018).

- Obavezan zatvor za nasilničku vožnju -

Pored dva postojeća slučaja (najmanje dva uzastopna prolaska na crveno u roku od 10 minuta i preticanje kolone preko pune linije), pod nasilničkom vožnjom sada se podrazumeva i prekoračenje brzine u naselju za više od 90 km/h, van naselja za više od 100 km/h i upravljanje vozilom sa više od dva promila alkohola u krvi. Za ove prekršaje predviđena je zatvorska kazna od 30 do 60 dana, 15 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

- Najviša novčana kazna za alkohol -

Najviša novčana kazna ostaje od 100.000 do 120.000 dinara ili oko 1.000 evra, koliko će morati da plate svi vozači sa više od 1,2 promila alkohola u krvi, (ranije je ta granica bila dva promila). Isto važi i za one oni koji odbiju alkotestiranje, kao i za vozače koji prekorače brzinu od 71 do 90 kilometara na sat u naselju ili od 81 do 100 kilometara na sat van naselja. Ista kazna zaprećena je i onima koji voze bez ijedne položene kategorije ili ako im je oduzeta dozvola na određeni period. Ova kazna predviđena je i za one koji pretiču ili obilaze vozilo koje se zaustavilo ispred pešačkog prelaza radi propuštanja pešaka, odnosno prevoze decu mlađu od 12 godina na mestu vozača.

- Oštrija granica za alkohol -

Dozvoljen nivo alkohola u krvi za vozače spušten je sa 0,3 na 0,2, a kazne su udvostručene. Novčane kazne za vožnju pod dejstvom alkohola sada će iznositi od 10.000 do 120.000 dinara, a predviđene su i zatvorske kazne (vidi tabelu)

- Vožnja deteta bez posebnih sedišta - 1.000 evra -

Jedna od najviših kazni predviđena je za nesavesne roditelje koji svoju decu nižu od 135 centimetara ne voze u dečjim sedištima. Tu neodgovornost roditelji će morati da plate i do četiri puta više nego do sada, odnosno 120.000 dinara, što je oko 1.000 evra, a izriče se i 14 kaznenih poena i zabrana vožnje osam meseci.

- Duple kazne za telefoniranje, nevezani pojas... -

Udvostručene su i kazne za upotrebu mobilnog telefona tokom vožnje, nevezivanje pojaseva, vožnju motocikla bez kacige. Sada će vozači za te prekršaje biti kažnjavani sa 10.000 umesto sa 5.000 dinara. Motociklisti će plaćati kaznu i ako ne zakopčaju kacigu ili ona nije homologovana, a policajac će moći da isključi iz saobraćaja vozača ili suvozača na motociklu koji nema kacigu.

 - Probna dozvola najmanje dve godine -

Probnu dozvolu vozači će imati najmanje dve godine ili do navršene 21. godine za one koji su položili ispit pre 19. godine. Mlađi od 18 godina moraju da voze do punoletstva sa pratiocem koji ima najmanje pet godina vozačkog iskustva. Brzina im je ograničena na 110 km/h na autoputu, odnosno 90 odsto od dozvoljene brzine na ostalim putevima. Oni sa probnom dozvolom neće moći da upravljaju vozilom koja imaju više od 108 KS jer će biti kažnjeni sa 20.000-40.000 dinara ili 30 dana zatvora. Nije im dozvoljena vožnja od 23 do 6 sati ujutru, za šta je propisana kazna od 10.000 do 20.000 dinara. Ne smeju da prevoze ni više od tri osobe, a alkohola u krvi ne smeju imati uopšte.

 - Dozvoljeno preticanje traktora preko pune linije -

Novina koju su vozači dočekali s olakšanjem je da će moći preko pune linije da pretiču traktor, motokultivator, radnu mašinu, zapregu ili bicikl ukoliko ne ugrožavaju saobraćaj iz suprotnog smera. Međutim, neće smeti da pretiču ova vozila ispred ili na prevoju, ispred ili u nepreglednoj krivini i u tunelu, kao i ako prestižu sporo vozilo koje se zaustavlja radi propuštanja pešaka.

 -Vožnja zaustavnom trakom od 20.000 do 40.000 dinara -

Vožnja zaustavnom trakom do sada se smatrala veoma teškim prekršajem i predviđena je bila kazna od 100.000 do 120.000 dinara. Izmenama Zakona ova kazna je ublažena i sada će biti od 20.000 do 40.000 dinara.

 -Registracija motocikla na mesec dana -

Novina koja će najviše obradovati ljubitelje dvotočkaša je da se motocikli mogu registrovati na najmanje mesec dana, a ne na godinu dana.

 -10.000 umesto 20.000 -

Pojedine dosadašnje kazne su smanjene upola. Među njima su kazne za istek roka vozačke dozvole ili istek roka registarske nalepnice i one su sada 10.000 umesto 20.000 dinara.

 - Nema oduzimanja vozila -

Za najteže prekršaje vozačima, ipak, neće biti oduzimana vozila iako je ta mogućnost najavljivana više puta u prethodne dve godine.

Izvor: Vebsajt Blic, Marko Tašković, 03.04.2018.
Naslov: Redakcija