Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FORMIRANA MEŠOVITA KOMISIJA ZA ISPITIVANJE SLUČAJEVA NESTALE DECE U SRBIJI


Vlada Republike Srbije formirala je Komisiju za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Srbiji.

Komisija se obrazuje, kako stoji u odluci koju je potpisala premijerka Ana Brnabić, i koja je sa objavljivanjem u "Službenom glasniku" stupila na snagu, kao povremeno radno telo Vlade, oročeno na dve godine. Ukoliko budu postojali opravdani razlozi, njen rad može biti produžen.

U odluci se navodi da su zadaci Komisije da utvrdi plan i dinamiku prikupljanja činjenica i utvrđivanja drugih okolnosti u vezi sa istragama o prijavljenim slučajevima nestale dece u Srbiji, i da u tu svrhu ostvari saradnju sa istražnim organima, da na osnovu dobijenih informacija sačini pregled dosadašnjeg toka istraga, da pripremi mišljenje o delotvornom načinu na koji bi se vođenje istrage moglo unaprediti i da predloži konkretne mere koje bi trebalo preduzeti.

Predsednik nove komisije je Jasmina Kiurski iz Republičkog javnog tužilaštva, a osim nje tu su i njena zamenica i članovi iz ministarstava zdravlja, policije, pravde, rada i zapošljavanja, i državne uprave. Član Komisije je i Radiša Pavlović iz udruženja "Za istinu i pravdu o bebama".

Komisija može da obrazuje radne grupe i da uključi u rad stručnjake. Članovi ne primaju naknadu, i dužni su da podnose Vladi izveštaj na tri, a nadležnom odboru na dva meseca.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 03.04.2018.
Naslov: Redakcija